Brainspotting

Brainspotting is een revolutionaire, maar vooral krachtige en effectieve psychotherapeutische behandelmethode die zich specifiek richt op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades en patronen, die van invloed zijn op ons dagelijks leven en ons functioneren. Bijzonder is dat met name die gebieden, die zich onttrekken aan ons bewuste denken en voelen worden bereikt en op deze wijze het zelfhelend vermogen van ons lichaam wordt aangesproken. Brainspotting gaat door, waar de meeste praattherapieën eindigen! De resultaten zijn indrukwekkend en veelbelovend.


De geschiedenis van Brainspotting

Brainspotting werd in 2003 werd ontdekt door David Grand, Ph.D. Hij is een zeer ervaren psychotherapeut, expert in de behandeling van trauma.  David Grand Ph.D. heeft een praktijk in Manhattan en traint wereldwijd Brainspotting therapeuten. In Nederland is deze methode in 2012 geïntroduceerd door Marie José Boon, BSP Phase I en Phase II trainer. Op dit moment zijn er wereldwijd al meer dan 12.000 Brainspotting therapeuten actief.


Brainspotting (BSP): De methode

Wanneer mensen over iets praten, kijken ze vaak naar een bepaald punt. Als die oogpositie een tijdje wordt vastgehouden, raken relevante gebieden in de hersenen geactiveerd. Kennelijk zijn bepaalde oogposities verbonden aan traumatische ervaringen in het brein. 'Where we look affects how we feel'.... waar we naar kijken beïnvloedt hoe we ons voelen! Het brein blijkt zelf in staat om de onverwerkte informatie die in die gebieden ligt opgeslagen te gaan reguleren.  Een Brainspot is dus de stand of de positie van de ogen die verbonden is aan een traumatische of emotioneel geladen ervaring in het onbewuste brein. Dit wordt ook wel als ons emotionele brein of reptielenbrein aangeduid.


Brainspotting laat zich makkelijk integreren met psychologische behandelmethoden. Door mijn ervaringen geloof ik rotsvast in de resultaten van Brainspotting. De resultaten zijn diepgaand en blijvend.


Evidence Based

Vaak krijg ik van collega’s uit de GGZ de vraag of Brainspotting wetenschappelijk bewezen is. Ter vergelijking: EMDR was ruim 20 jaar geleden ook een experimentele therapievorm, die nog niet wetenschappelijk was onderbouwd. Toch wordt EMDR nu veelvuldig binnen de GGZ toegepast.

Ook Brainspotting is onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Hieronder volgt een lijst met links naar wetenschappelijke publicaties en wetenschappers die Brainspotting onderzoeken.


Dr. Grand heeft samen met Dr. Frank Corrigan twee artikelen gepubliceerd. Meer onderzoek wordt op dit moment nog uitgevoerd. Informatie over deze publicaties is te vinden via deze link: http://brainspotting.be/onderzoek/

Damir del Monte is neurowetenschapper, zijn publicaties en onderzoek kun je vinden op www.damirdelmonte.deBenieuwd naar wat Brainspotting voor jou kan betekenen?  Neem vrijblijvend contact op voor een gratis kennismakingsgesprek!

 

Gevolgde trainingen
 

 • Masterclass met David Grand, April 2016
 • Phase I met Marie José Boon, Mei 2016
 • Phase II met Marie José Boon, Oktober 2016
 • Transgenerational Brainspotting  met dr. Ruby Gibson, Oktober 2016
 • Stress, trauma en pijn in het brein, geest en lichaam
 • Workshop met Damir Del Monte, December 2016
 • Phase III met David Grand en Damir del Monte, Maart 2017
 • Intensive 5 dagen met David Grand, Mei 2017
 • Workshop met Damir del Monte, December 2017
 • Intensive 5 dagen met David Grand, November 2018
 • Workshop met Damer del Monte en Anna Buchheim, December 2018
 • Phase 4 met David Grand, Juni 2019