In mijn werk als GZ-psycholoog hoor ik vooral de minder positieve gedachten die mensen over de herfst hebben. De bladeren gaan van de bomen vallen, het is eerder donker buiten en mensen voelen zich in toenemende mate somber worden, ze missen het licht. Heel eerlijk, om kwart voor zes opstaan wordt ook voor mij steeds minder aantrekkelijk. In het donker op pad om te gaan werken, soms ook nog eens met regen, langere files, natuurlijk word ik daar ook niet blij van. Dat je soms opstaat en denkt: ‘Hoe dan, dat de wekker nu al gaat…..dat kan niet waar zijn’. In onze soms jachtige en overprikkelde wereld die 24 uur lijkt door te razen, zitten we helemaal niet te wachten kortere dagen, regen, wind en het gemis aan zonlicht. Maar stiekem, ik kan niet wachten tot het herfst is……….

Ik hou van de herfst. De bladeren gaan langzaam verkleuren en maken mijn tuin tot een schilderij Monet waardig. Ik zie de eekhoorn rennen om zijn wintervoorraad te verzamelen en op de een of andere manier is het mos op de stenen rond de vijver nog intenser van kleur dan in de zomer. Zodra ik naar buiten ga, haal ik diep adem om alle geuren in mij op te nemen. Met alle zintuigen neem ik waar en het brengt mijn soms overvolle brein tot rust.

Ik heb als kind al onbewust al geleerd om met de seizoenen te leven. Mijn opa was boer en leefde met de seizoenen en volgens een vast ritme, waar hij niet van afweek. Als ik nu terugkijk en soms lees in zijn dagboek, lees ik dat het leven hard en was het inkomen lang niet altijd vanzelfsprekend. En lees hoe dicht hij bij het ritme van de seizoenen bleef. Mijn opa en oma hadden geen TV, laat staan computer of smartphone. Opa stond vroeg op om te melken, at warm tussen de middag en ging dan steevast 2 uur naar slapen. Om weer op te staan, weer te gaan melken en ’s avonds een broodmaaltijd te eten.. ’s Avonds aten mijn opa en oma een broodmaaltijd en nam mijn opa steevast een rauw ei, want dat was goed voor de weerstand. ’s Avonds gaan slapen varieerde met hoe lang het licht bleef. In de zomer tot laat hooien, in de winter heel vroeg naar bed.

Later leerde ik in mijn opleidingen dat ieder seizoen zijn kwaliteiten heeft en dat je daar optimaal gebruik van kan maken. Maar wat zijn dan de voordelen van de herfst

In de Herfst staat het loslaten en elimineren centraal. Na een zomer hard werken en het oogsten in de oogsttijd is het nu de tijd voor her-berekenen. Wat heb je de afgelopen periode bereikt? Welke successen heb je behaald? Waar ben je dankbaar voor?