In mijn vorige blogbericht schreef ik hoe belangrijk het is om een ritme te hebben. Ik ben benieuwd hoe je deze blog hebt ervaren en vooral ook of dat voor jouw beweging en actie heeft opgeleverd.

Als ik naar mezelf kijk, ik lees graag en veel blogberichten van collega’s. Maar of ik daar nou altijd wat mee doe is een tweede. Soms pakt het me en kom ik in actie. Even zo vaak denk ik…..ik heb al zoveel te doen, daar wil ik nu even niets mee.

Als ik iets wil doen, wil ik het namelijk altijd zo goed als mogelijk doen. Zoals het schrijven van blogberichten zoals nu. Ik wil heel graag waarde voor jullie leveren, maar als ik niet uitkijk ben ik meer bezig met de punten en komma’s en de foto die erbij hoort, dan dat ik vanuit flow kan schrijven. Terwijl ik dat nou net zo leuk vind om te doen. Als onthecht perfectionist weet ik als geen ander hoe je dat dwars kan zitten in je leven.

Ik heb zelf nog steeds een coach, van haar leer ik nog beter hoe belangrijk het is om echt dat ritme in je leven te integreren. Ik ben soms zo in mijn hoofd aan het nadenken hoe het dan perfect zou kunnen zijn, dat ik ongemerkt van alles aan het uitstellen ben of het in mijn hoofd veel groter maak dan het is. En dat zorgt er vervolgens voor dat ik de druk op mezelf veel te veel opvoer. Herken je dat?

Dat is iets wat ik heel vaak in mijn praktijk zie. Ongemerkt zitten onbewuste oude patronen ongelofelijk in de weg om voluit van het leven te kunnen genieten. Perfectionisme is er zo één en is echt aangeleerd. Vaak vanuit de behoefte om controle te hebben en altijd wordt aangestuurd door angst. En angst is de slechtste raadgever ooit, omdat het je blokkeert, je klein houdt en je voortdurend in de tang heeft. Dat je het eigenlijk best aardig doet in je leven, maar dat t eigenlijk nét niet is wat je hoopte of verwachtte. Zo’n echo die maar in je hoofd blijft spoken en die je berooft van kostbare energie en de druk alsmaar verder ophoogt.

Ik schreef eerder over de Vijf Elementen en in deze cyclus is het nu de tijd van de Zomer. En laten we eerlijk zijn, ik ben nog niemand tegengekomen die nu de zomer heeft die een half jaar geleden bedacht was. Dus probeer ik er mijn voordeel mee te doen.

In de Vijf Elementen is het in deze periode van de Zomer een uitgelezen kans om te kijken naar het afgelopen halfjaar. Juist laten bezinken van alles wat je in de eerste helft van dit jaar hebt gedaan of juist niet hebt kunnen doen door de Corona situatie. 

Zo herken ik bij mijzelf het patroon dat ik te weinig buiten in de natuur in beweging ben en ik neem het besluit om dat te veranderen. Dat plan ik dus ook doelbewust in mijn agenda in.

Maar vier ik ook het succes dat mijn praktijk ondanks de situatie is gegroeid, dat ik nieuwe manieren van werken heb gevonden en door meer tijd voor mijzelf te hebben, ik nu onder andere ook een nieuw ritme heb gevonden van blogs schrijven. Hoe klein de stappen ook lijken, ze zorgen voor een andere koers in jouw leven.

Door bewust tijd te nemen en in te zoomen op je gedrag en ingesleten gewoontes, maar vooral jouw successen het afgelopen half jaar, kan je je wensen en verlangens voor de tweede helft van het jaar opschrijven. Er een plan van maken om je prioriteiten vast te leggen en hoe jij ze vorm wil gaan geven.