Ik reed deze week in mijn woon omgeving en zag machtig grote machines het graan maaien. Het herinnerde me direct aan het leven met de seizoenen. Doe ik al sinds 1999 toen ik mijn Shiatsu opleiding begon. Toen wist ik nog niet wat Hoogsensitief of HSP was, maar wél dat wat ik daar hoorde, me heel goed hielp om mijn balans te hervinden. 

Als HSP’er moet ik ervoor waken dat mijn brein niet overprikkeld raakt. De afgelopen maanden is ons brein structureel overprikkeld geraakt door de grote veranderingen door Corona. En met de hitte van de afgelopen dagen kwam daar nog een schepje bovenop. Ik weet dan dat vertragen het enige motto is. Ook ik merkte dat ik weer sneller overprikkeld raakte, minder goed in slaap kon komen met een hoofd dat zodra ik in bed ging liggen, op volle toeren doordraaide. En dan, dan weet ik dat het tijd voor actie is. Tijd voor een persoonlijke Breinstorm naar mijn oogst 😊

De Vijf Elementen zijn al duizenden jaren oud, net als de I Tjing, ook wel het boek van veranderingen genoemd. En je gelooft het niet met deze temperaturen: Voor de Vijf Elementen is de Herfstperiode al voorzichtig gestart, met in het begin die oogsttijd. De I Tjing vertelt ons dat we nu mogen oogsten wat we gezaaid hebben. Dat je voor jezelf mag gaan staan, je jouzelf mag laten zien en hierin ook jouw ruimte in mag nemen. Maar ook om je open te stellen voor nieuwe ontwikkelingen.

Die vind ik interessant, want hoe doe ik dat nu de wereld, mijn werk en praktijk, er heel anders uitziet? Juist nu helpt het me, ondanks alles wat er om me heen gebeurt, me vast te houden aan dat ritme van de Vijf Elementen. Ze bestaan al duizenden jaren, hebben alle al gezien, meegemaakt en overwonnen. Dat geeft een ondergrond die er altijd is en zal zijn, innig verbonden met de natuur. Zodat ik altijd bodem onder mijn leven kan voelen in onzekere tijden.

En juist in deze vakantietijd, let ik dus op die dingen die nu prioriteit mogen gaan krijgen. Voor mij tijd om mijn planning tot het einde van het jaar te gaan maken. Vragen die me daarbij helpen vanuit de Vijf Elementen als het gaat over ‘oogsten’:

  • Wat leerde ik de afgelopen periode over mijzelf. Wat ging goed en makkelijk de afgelopen periode en hoe kan ik dat verder versterken?
  • Welke activiteiten/mensen/werkzaamheden nemen onbewust te veel van mijn tijd in beslag, terwijl ze mij niet meer dienen?

De balans bij mij? Ik vergat pauzes te nemen, zei te vaak ja op extra werk, merkte dat ik langer tijd nodig had om mijn werk af te krijgen en merkte dat mijn eigen krokodil weer aardig kritisch en oordelend naar mezelf toe was. Inmiddels herken ik dat veel sneller en zet dat gelijk om in een concreet plan.

Wat mij helpt? Door gelijk een plan te maken met concrete acties, focus op wat ik wél wil in mijn leven en mijn bedrijf. Energie volgt immers altijd jouw aandacht.

  • Mijn planning gaat eerst over voldoende tijd en ontspanning inplannen.
  • Ik kijk nog maar 2 x per dag naam mijn email en social media. 
  • Ik plan eerst belangrijke taken in, de rest komt later.
  • Ik neem weer tijd om zelf gezonde voeding te koken.
  • Ik zorg voor voldoende slaap.
  • Ik maak op zondag een weekplanning voor de komende week, dat geeft rust en overzicht.