In deze nog net oogsttijd heb ik vakantie. Dat betekent voor nu vrijaf van werken met cliënten, maar ook dat er ruimte is voor al die dingen waar normaal gesproken minder tijd voor vrij is. Tijd om ook meer naar binnen te keren en me even af te sluiten voor de vele prikkels van buitenaf.

Dus startte ik mijn dag vandaag met een boswandeling, zomaar, omdat dat kan. Dat vind ik rijkdom. Het was er heerlijk stil en ik kon mijn gedachten de vrije loop laten. En zo ontstaat ruimte om te oogsten, los te laten en ook voor mijzelf te kijken waar dingen niet zo goed lopen en waar verbetering in aangebracht kan worden.

Dat laatste kan een trekje zijn van de ware perfectionist. Het moet altijd beter, het is nooit af of nét niet goed genoeg. Voor mij heel herkenbaar 😊, maar ik weet ook hoe groot die valkuil is. En nu in deze vrijaf periode, die door Staycation want Corona, moet ik dus opletten dat ik toch niet stiekem ga werken. Toch schrijf ik vandaag mijn blog, omdat dit past in het ritme. En omdat ik hou van schrijven.

Ik herlas dit weekend het boek van Tony Crabbe: Nooit meer te druk. Hij omschrijft druk als vermijding. Herken je dat? Dat je eigenlijk een paar belangrijke dingen moet doen, maar telkens afgeleid wordt? Ik in ieder geval wel. Mijn hoofd zit altijd vol gedachten en als ik niet orden, dan ben ik toch net even langer bezig met een mail, bedenk ik wat ook allemaal nog moet. Als ik daaraan toegeef, ben ik de hele dag actief geweest, maar is het maar de vraag hoe productief dat nou was. Dan voelt de dag als heel erg druk, maar heb je nét niet het resultaat wat je had willen hebben. Is net niet af wat af het moeten zijn, volgens jouw eigen ‘Hoge lat’.

Een deel van het antwoord zit in het brein, dat loopt het liefst de gebaande paden. Als het brein een taak als moeilijk beoordeelt, er iets getriggerd raakt, zoekt het brein het liefst naar een makkelijke taak. En ben je soms zomaar een kwartier tijd kwijt, omdat je ‘even op internet iets op wilde zoeken’. En dan kost het je weer extra tijd om focus te krijgen voor die belangrijkere taak.

Natuurlijk is dat maar een deel van het antwoord en geen excuus. Perfectionisme is écht aangeleerd, het is een mechanisme van een hamster in een molentje dat blijft rennen. Totdat je het besluit neemt om uit dat molentje te stappen. Ja, je leest het goed: Perfectionisme afleren begint met het nemen van een BESLUIT. Omdat je er helemaal zat van bent om aangejaagd door het leven te gaan, waarin je steeds harder gaat rennen. Om vervolgens vast te lopen, te blijven piekeren over hoe het nou toch komt dat je je voor de zoveelste keer uitgeput voelt. 

Als jij je hierin herkent en denkt: Dat wil ik NU anders in mijn leven, dan is een gratis Breinstorm gesprek voor jou het begin van een oplossing. Je krijgt in ieder geval waardevolle tips waar je direct mee aan de slag kan. Als jij klaar bent om jouw besluit te nemen, kun je je hier inschrijven voor jouw gratis Breinstorm. 

In mijn vorige blog vroeg ik om jullie hulp, met dank voor de reacties die ik mocht ontvangen. Zoom lijkt de beste opties te hebben dus daar ga ik me na mijn Staycation in verdiepen. En omdat ik vooral kennis wil delen die van waar de is, over welk onderwerp of vraag zouden jullie meer inzichten willen krijgen? Ik vind het echt super leuk als jullie die onderwerpen of vragen aan me willen mailen. Je kunt hier klikken om me te mailen.

Ik ga genieten van mijn Staycation, maar kijk 1 x per dag naar mijn mail. Ik verheug me op jullie reacties en wens jullie een mooie periode toe!