We zijn de gekte weer voorbij. Black Friday, overvolle winkelstraten en overbelaste postbodes. Wat volgens het NOS journaal weer nieuwe stress gaf, want zouden dan onze Sinterklaas cadeaus wel op tijd bezorgd worden. En hier in mijn woonplaats de gekte van mega vuurwerkoverlast. Die zorgde voor een overprikkeld brein, inslaapproblemen en kon ik zelf dus prima die Touch of Balance gebruiken. Tijd dus om mijn eigen gereedschapskist met oefeningen open te maken, om na een week gelukkig mijn balans herpakte te hebben.

Een van de dingen in mijn gereedschapskist is lezen. En zoals jullie weten is mijn werk als holistisch GZ-psycholoog onder andere gebaseerd op de Oosterse filosofie. De Vijf elementen die leren over het leven volgens de seizoenen en de I Tjing ofwel het Boek der Verandering. Het is mijn overtuiging dat wij onszelf niet los kunnen zien van het grote geheel, de natuur en haar seizoenen.

Dus op deze zondag lees en schrijfmomenten lees is dat vanaf vandaag de 2e maand van de winter ingaat. De natuur om ons heen komt tot stilstand en op 21 december is alweer de langste nacht, waarna het licht terug gaat keren. Alleen daar al word ik blij van.

Wat een bizar jaar is 2020, wie had vorig jaar om deze tijd kunnen bedenken hoe groot de impact van een virus op ons bestaan is. Het heeft mijn hoog sensitieve brein ook danig op de proef gesteld. Vooral in het minder goed tot rust kunnen komen, omdat je voortdurend op ‘aan’ lijkt te blijven staan. En op die momenten pak ik altijd mijn inspiratie boeken erbij.

In deze periode kom je zo zegt de I Tjing, tot afronding van zaken. Ik lees dat geschreven staat dat je in deze tijd rust mag nemen, net als in de natuur. Dat dit al eeuwenlang wordt omschreven als de tijd van het niet weten. Immers, na het oogsten valt het werk op het land stil, er wordt weer gezaaid en daarna begint het wachten. 

Dit is geen tijd zegt de I Tjing, om de strijd aan te gaan, ineens nieuwe dingen te beginnen. Het is immers winter, we mogen afronden, tot rust komen en wachten op wat in het voorjaar weer opkomt.

Bij uitstek een periode dus om alles wat je nog mag deze maand, af te gaan ronden. Tijd voor jezelf in te plannen en ook even niks doen. Om te dromen en creëren wat je in het nieuwe jaar zou willen doen. Als er ooit een tijd was waarin het bovenstaande naar voren kwam, dan is het nu wel.

Voor veel mensen een uitdaging, Corona treft velen hard. Er is veel verdriet bij hen die dierbaren verloren, of hun bedrijf of werk verloren zagen gaan. De grote gevoelens van angst die mensen ervaren, juist omdat ze niet weten hoe het verder zal gaan.

In tijden van onzekerheid lever ik graag een bijdrage aan het bereiken van die afronding, rust maar ook weer kijken naar de toekomst. Dus ja, daar gaat woensdagavond 9 december 2020 over. Ik start weer om 19.30 uur en je kunt je hier inschrijven! Zelfde basis, maar ook inzichten waar je juist NU praktisch mee aan de slag kan gaan.

Ik zou het fijn vinden als je de link wilt delen, zodat zoveel mogelijk  mensen leren dat ons brein magisch voor ons werkt, maar ook onze grootste stoorzender kan zijn. 

Ik wens jullie een mooie afronding toe in deze decembermaand en als je denkt dat je daar wel hulp bij kan gebruiken, wil je dat dan met me delen? Je bereikt me het makkelijkst per mail. Ik denk graag met je mee! 

Ik wens jullie veel moois en goeds toe, blijf veilig en gezond.