Ook zo lekker buiten geweest deze week? In de sneeuw, op het ijs? Er waren momenten dat ik echt vond dat ik achter de verkeerde kant van het glas zat omdat ik mocht werken. Prachtige jeugdherinneringen van schaatsen bij opa en oma op de Vliet, een geweldige trip down memory lane. En in mijn praktijkruimte uitzicht op een besneeuwde tuin, wat een voorrecht!

Genieten ook, omdat we vorige week zondag ineens met alle buren op straat waren, sneeuw schuiven. En dat ineens de saamhorigheid weer voelbaar was. Vandaag heerlijk gewandeld, waarbij ik tussen alle sneeuw, echt waar, krokussen naar boven zag komen. Je kan ze zien op de foto bij deze blog 😊 

De  maand januari is altijd een maand waarin de winter nog voortduurt. In de afgelopen weken schakelt de energie al langzaam naar de Lente, althans, volgens de Vijf Elementen in de Traditioneel Chinese Geneeskunde. 

Ik leerde meer dan 20 jaar geleden, dat deze periode voor het lichaam een intense is. Vanuit de stilstand moeten van diep van binnen met kracht naar boven én naar buiten. En dat kost de nodige energie. 

Tegelijkertijd zijn er de knellende banden en grenzen door corona en is die beweging die de natuur wil maken, in het NU helemaal niet zo vanzelfsprekend. Enerzijds jouw lichaam, hart en ziel dat naar buiten wil, anderzijds je brein wat de handrem erop lijkt te zetten.

Welk verhaal vertel jij jezelf? Klopt dat nog wel met wat jij werkelijk voelt? Herken je dat dat in je hoofd en lichaam voor fikse onrust kan zorgen, omdat het doel lijkt te missen?

Het is extreem herkenbaar en voor een groot gedeelte neuro biologie. Ons brein is door corona hyper alert, kan gemakkelijk overprikkeld raken. En is alleen maar bezig om een kloppend verhaal te krijgen, zodat je weer veiligheid kan ervaren. 

Juist in deze periode, wanneer alles om en in je roept om weer actief te worden, is nabijheid van anderen belangrijk. Om plannen te maken, te toetsen, je te verbinden met gelijkgestemden. Het is een uitdaging in deze tijd om dat voor elkaar te krijgen. Ik zie mensen vastlopen, omdat overal de handrem op lijkt te zitten.

Een belangrijke tip is: Blijf zorgen voor ritme! Daar smult je brein van, hoe meer het dat kan ervaren, hoe minder de handrem vat op je heeft. Wat kan je wél doen?! 

  • Zorg dat je een indeling in je agenda maakt die nu bij jou past. 
  • Maak ruimte voor verbinding met anderen, ook al is dat online, maar plan ook ruimte voor jouzelf.
  • Zorg voor beweging in de buitenlucht, een half uur wandelen is wetenschappelijk bewezen effectief voor het voorkomen van heel veel kwalen. 
  • Zonlicht in je ogen helpt om depressieve gevoelens te verminderen, maak ter gebruik van.
  • Kijk met liefde naar jezelf, neem aan het einde van de dag de ruimte om met dankbaarheid te kijken wat er die dag is gelukt en waar je blij mee bent. 

Uiteraard blijf ik mijn Masterclass Breng je brein tot rust geven, de volgende is op woensdagavond 10 maart om 19.30 uur. Omdat dat prachtige brein van ons een belangrijke sleutel is naar meer zingeving, meer geluk en dus een leven met meer voldoening. Ben jij erbij? (je kan hier inschrijven als je daarbij wil zijn).

Duurt je dat te lang? Laat ’t me weten, kan ik met je meedenken over waar jij op dit moment mee zit. Er is op dit moment nog ruimte voor twee gratis Breinstormsessies in februari 2021. Als je dat zou willen, laat me dat dan via deze link weten. Dan kan ik contact met je opnemen.

Als je deze mail wil delen met anderen, graag. Ze zijn meer dan welkom in de Masterclass.