Grenzen, wat is er al niet over geschreven. Zelfhulpboeken vol, mega veel therapie is er voor beschikbaar en toch…de wachtlijsten bij de GGZ zijn lang, de nood hoog. Wat is dat toch met grenzen? Wat maakt het kennelijk zó gecompliceerd om ze te herkennen en er ook daadwerkelijk iets mee te kunnen doen?

Het brein bewaakt voor ons onbewust veel grenzen en heeft als hoofdtaak om ons te beschermen en te zorgen dat wij veilig zijn. Ieder mens heeft en rugzak met gebeurtenissen en het brein heeft die ervaringen allemaal voor ons opgeslagen. Wanneer je minder fijne gebeurtenissen hebt meegemaakt, is het brein razendsnel in actie om te zorgen dat jij zo snel als mogelijk weer een balans ervaart. De onrust uit je lijf is, je geen vervelende herinneringen meer hebt. Daar is het zó ontzettend knap in, dat het als het ware snelwegen in je brein aanlegt om zo snel als mogelijk die balans te pakken. Niet altijd de meest handige voor jou, omdat je daardoor soms faliekant over jouw grenzen heengaat.

Tijdens mijn afstuderen deed ik onderzoek in een verpleeghuis, waar ik van mijn vriendin , die ook GZ-psycholoog is, de ruimte kreeg om het vak te leren. Nog steeds dankbaar voor die ruimte! 

Daar woonde een dame van in de 90 woonde met veel lichamelijke klachten. Zo fors, dat ze niet meer thuis kon wonen, maar ze was nog helder van geest. Of ik daar eens langs wilde gaan, want mevrouw sprong van angst steeds uit haar bed, omdat Hitler op haar bed was komen zitten. Met als gevolg een gebroken heup, waardoor ze dat nauwelijks meer zou moeten kunnen. 

Ik kreeg vooraf info dat deze dame in het verzet gezeten had, maar was opgepakt aan het einde van de oorlog door verraad en naar een concentratiekamp was afgevoerd. Je kunt je brein er niet omheen vouwen, wat zij heeft moeten doorstaan. In gesprek bleek dat ze ’s nachts steeds Hitler op haar bed zag zitten, waar ze telkens opnieuw zó van schrok, dat ze met oerkracht naast haar bed belandde. 90 jaar hé, hoezo over je grenzen door een brein wat in de vluchtstand schiet!

Het is kenmerkend voor trauma, je blijft de film steeds opnieuw zien. Delen van het verhaal missen, zijn verdrongen en zitten diep in ons onbewuste brein. Iedere keer opnieuw herbeleven van nare gebeurtenissen vertelt me dat een beweging mag worden afgemaakt. Samen stompten we Hitler in elkaar en heb ik hem in minder nette woorden de kamer uitgebonjourd. Zij kon daar om lachen, dat we hem nu toch eindelijk te pakken hadden. Ik ben haar dankbaar voor deze ervaring, omdat het me ook nu nog herinnert hoe belangrijk het is om je beweging en actie af te mogen maken. Dank je wel lieve dame, dat je dit destijds met mij deelde 🙏

Welk verhaal vertel je jezelf? Is dat het complete verhaal en klopt dat NU nog bij jou? Het brein vertelt je verhalen, om zo balans te houden en veiligheid te ervaren. In mijn praktijk is jouw verhaal één van de belangrijke pijlers in herstel. Want verhalen……die kun je opnieuw leren schrijven.

Wat zou jij willen herschrijven? Wil je dat met me delen? Ik ben altijd benieuwd naar jouw verhaal en reageer altijd als je me mailt

Ik ga nog meer kennis delen op dé nieuwe Social Media hit: Clubhouse. Voorlopig alleen voor iPhone of iPad bezitters. In de Brainstorm club ga ik iedere maandag om 19.00 een half uur live om mijn kennis met jullie te delen. Mocht je nog niet op Clubhouse zitten, je kan daar alleen door iemand anders voor worden uitgenodigd. Wil je meeluisteren maar heb je nog geen invite? Mail me dan graag jouw mobiele telefoonnummer, zodat ik je een Invite toe kan sturen. Ik heb er nog een paar beschikbaar op het moment dat ik dit schrijf. Net een tikkie anders dan een Podcast, juist ook omdat het interactief is én jij dus zelf ook vragen kan stellen. 

Wil je bij de volgende Masterclass BRENG JE BREIN TOT RUST zijn, dan kan je je alvast inschrijven.  Woensdagavond 7 april 2021 om 19.30 uur ga ik weer live om je te inspireren en jouw vragen te beantwoorden. Weet dat de kracht van herhaling voor je brein magisch werkt, er zijn veel mensen die maandelijks blijven meekijken, wees welkom, ook als je al eerder keek. Inschrijven kan hier in en als je anderen weet die je daar ook mee kan steunen, stuur ze deze mail gerust door.