Al sinds ik mag stemmen, stem ik. Ik ben geen feministe, eerder voor gelijkheid van allen. Maar het stemrecht voor vrouwen is pas sinds 28 september 1919 grondwettelijk geregeld. Al in 1883 wilde Aletta Jacobs, arts en voorvechter voor vrouwenrechten, zich op de kieslijst in Amsterdam wilde laten zetten. En werd afgewezen met de woorden adressante moge zich dan al beroepen op de letter der Wet, volgens den Geest onzer Staatsinstellingen is aan de vrouw geen kiesrecht of stemrecht verleend (bron Wikipedia). Een snelle rekensom leert dat het dus meer dan 36!!! jaar duurde voordat vrouwen ook écht actief stemrecht kregen. Je voorgeschiedenis in ere houden is voor mij belangrijk, dus ik kies, altijd! Dus ben ik vorige week gaan stemmen, al was ook bij mij de verwarring op wie groot.

Kieswijzers vol verwarring

De stembewijzen stonden op de kast, want niet vergeten, en de noodzaak drong zich op om mij te verdiepen welke partijen mijn belangen én die van de samenleving het meeste dient. Dus vulde ik de eerste kieswijzer in die ik op Google vond, met een verbijsterend resultaat in uitkomsten. De verwarring werd alleen maar groter. Gedachten als: Kies ik voor wat ikzelf belangrijk vind, of ga ik voor het grote geheel? Maar vooral ook: Zelf blijven nadenken!  

17 miljoen experts

Ik schreef al eerder over mijn media dieet, omdat we sinds Corona ongeveer 17 miljoen virologen hebben in Nederland, die allemaal iets vinden. Net zoals wanneer Oranje speelt, we ineens 17 miljoen voetbaldeskundigen hebben. Dat gaf bij mij overprikkeling en verwarring en bovendien, het is voor mij niet belangrijk wat AL die mensen vinden. Het gaat erom wat IK belangrijk vind om te kiezen. Dat kan je politiek incorrect vinden, maar waar mag jouw leven om draaien? Om jou of het algemene belang? 

Kiespijn en niet kiezen

Ik zie veel mensen NIET kiezen. Niet kiezen is ook een keuze. Dat jij niet voor jouw waarde gaat staan en dus liever doet wat anderen willen. Dat je dat uitput doordat je harder voor die ander rent, dan voor jouzelf maar dat je dat zelfs in het algemene belang wegschuift in jouw brein. Je moet immers zorgen dat je iedereen tevreden houdt? In jouw brein neemt het kostbare ruimte in, blijft het je op de achtergrond zachtjes toefluisteren dat er iets niet in de haak is. Je doet het liefst of je die stemmen niet hoort, maar kan ze niet stil krijgen.

Algemeen belang

Heel eerlijk, ik dacht er serieus over na om dat maar op de grootste partij te stemmen, want in een crisis is het wel zo handig dat de mensen die al ingewerkt zijn, dit ook voor ons op kunnen lossen. Over politiek incorrect gesproken … naar mijzelf toe! 

Wat kies je?

Totdat ik las dat er dus 36 jaar voor nodig was dat ik als vrouw mocht kiezen, actief kiesrecht. Hoe kan ik dat die geschiedenis laten voor wat het is, omdat het land in crisis is? Wat maakt dat mijn eigen geluid, mening en stem naar het grote geheel zou moeten gaan, maar niet voor wat werkelijk past bij mijn mening?

Tijd voor grondig zelfonderzoek: Waar laat jij jouw eigen keuze schieten in het belang van jouw werk, gezin, familie en ga zo maar door? Waar blijf jij als jij niet kiest? 

Ik ben maar bloedeerlijk, niet kiezen heeft mij ongelofelijk veel tijd, energie en ja, ook tranen gekost. Omdat ik niet voor mijn waarde ging staan en werkelijk hardop uitsprak wat voor mij belangrijk is. Dus kies ik om niet meer in de GGZ te werken in een systeem dat gedomineerd wordt door zorgverzekeraars. Omdat ik dáár niet kan doen, wat ik het allerliefste doe. En dat is met jou aan het werk gaan om te zorgen dat jouw lat lager wilt leggen, je voor jezelf kiest in plaats van in het algemene belang. Dat jij van jezelf de allerbelangrijkste persoon op aarde maakt en dat dat gezond is en niet egoïstisch. Omdat vrouwen zo nodig zijn om verandering te creëren, JIJ BENT BELANGRIJK OM WIE EN WAT JIJ BENT. Er is heling nodig van oude patronen, zodat jij de mooiste versie van jezelf mag en kan worden!

Dus wanneer sluit jouw stembus? Wanneer kies jij voor wat jij daadwerkelijk wilt? Wanneer je daar tegen aan loopt en nu echt klaar bent met jouw kiespijn, je géén 36 jaar wil doen om je kiesrecht te laten gelden. Dan heb ik een aanbod voor jou! Ik heb nog ruimte voor 2 Gratis Breinstorm sessies in de maand maart. 

Als je nog meer wil weten: Ik ben met de Brainstorm club op Clubhouse iedere maandag om 19.00 een half uur live om mijn kennis met jullie te delen. Voorlopig iPhone only. Wil je meeluisteren maar heb je nog geen invite? Mail me dan graag jouw mobiele telefoonnummer, zodat ik je een invite toe kan sturen. Een interactieve podcast en ik begroet je graag om kennis te delen en jouw vragen te beantwoorden. En iedere week een ander thema, met het Brein als middelpunt.

Om alvast te noteren: op woensdagavond 7 april  2021 om 19.30 uur geef ik mijn Masterclass BRENG JE BREIN TOT RUST weer. Inschrijven kan nu al en hier vind je de link.