Een van de pijlers in mijn holistische praktijk is de Oosterse filosofie. Daarmee maakte ik eind jaren ’90  kennis toen ik in opleiding ging om Shiatsu therapeute te worden. Leerde ik veel over Yin en Yang, dat aan alles wat het grote wonder wat leven heet, verbonden is. En het is een geniaal concept.

Voordat je denkt, ga je nu een mail sturen over yin en yang? Ja en nee. De hele filosofie past niet in een mail, maar je zou niet weten wat licht is, als er geen donker zou zijn. Niet weten wat geluk is als je niet gelukkig zijn niet kent. Geen angst kennen als je niet ervaren had wat liefde is en hoe dat voelt. We hebben allemaal onze sterke en minder sterke kanten, dat is een wetmatigheid. 

Een andere belangrijke pijler in mijn holistische praktijk is ons brein. Net als Yin en Yang overal mee verbonden in jouw lijf en met jouw omgeving. Ons brein praat alleen maar met zichzelf, omdat het wil dat jij veilig en gezond blijft. Het geluk kan ervaren en daardoor focust het zich met verve op de taak om lijden te vermijden. Ook dat is een wetmatigheid, die vastligt in onze neurobiologie. Ons brein besteedt 3 x meer energie en dus tijd aan lijden, dan aan geluk. En ja, deze mail gaat ergens naar toe.

Als jouw brein 3 x meer energie besteedt aan iets wat jou eigenlijk niet dient, met een uitkomst die je alleen maar negativiteit oplevert. Dan zit er op aspecten van jou leven mogelijk een dikke handrem. Kom je telkens dezelfde problemen tegen en pieker je dus ook 3 x meer over waar je helemaal niet mee bezig zou willen zijn. Om jou veilig te houden blijft het brein waakzaam, wil het alle dingen die jouw zintuigen waarnemen, interpreteren en er een verhaal van maken. Maar o wee als er een puzzelstuk mist. Dan gaat het brein in de versnelling om het verhaal toch compleet te maken, door het aan te vullen met wat het al weet. Juist ja, dat oude verhaal dat al verleden is. Waar je het liefst niet meer aan wil denken, maar wat zich hinderlijk op blijft dringen en je uit je slaap kan houden. Een handrem op jouw geluk……

Water valt altijd naar beneden, dat is ook een wetmatigheid veroorzaakt door de wet van de zwaartekracht. Denken we nooit over na, is vanzelfsprekend toch? Als we spreken over de wet van de aantrekkingskracht, roepen velen ‘The Secret’ en zijn geneigd om dat weg te wuiven. Maar als er zwaartekracht is, is er ook aantrekkingskracht. Yin en Yang.

Hier komt het samen: Alles wat je aandacht geeft groeit! Aantrekkingskracht dus. Als je je blijft concentreren op wat er allemaal niet lukt, niet fijn is in je leven, is dat het verhaal wat je realiteit is. In mijn praktijk zie ik je, opnieuw in je valkuil gestapt. Soms boos op jezelf, soms intens verdrietig dat je het weer zover hebt laten komen, je weer over je grenzen heenging. Te hard hebt lopen rennen vooral voor anderen en jijzelf weer als laatste doorhad dat je dat beter niet had kunnen doen. Ik zie je, vaak vol zelfoordeel, jezelf klein maken. En het helpt je niet. 

Het is de valkuil van het onbewuste brein, dat het voortouw neemt. Je oude verhalen blijft herhalen in een poging je te beschermen. Waardoor je je laat leiden door angsten en verhalen die je niet meer dienen en jij blijft focussen op wat er niet is. En er vanzelf angst ontstaat door die hyperfocus wat niet lukt. En een hoog-sensitief brein denk over alles na wat het waarneemt, diepgaand en grondig, waardoor je sneller kan vervallen in overmatig piekeren.

Het kan anders, echt. Want er is Yin en Yang, wetmatigheden. Naast jouw angsten heb jij ook unieke en prachtige kwaliteiten, jij hebt de wereld iets te brengen. Welke talenten heb jij? Welke dromen heb jij die je waar wil maken? Hoe succesvol kan jij zijn?

Het is mijn Heilige Vuur geworden om mensen bewust te maken dat zij hun verhaal kunnen herschrijven. Dat er, hoe zwaar ook, een keuze kan zijn om je te leren verbinden met een positieve uitkomst in je leven. Makkelijk? Nee, maar het inslaan van nieuwe wegen met een positieve uitkomst kost jouw brein net zoveel energie als een negatief oud verhaal bewandelen. Ik kan je leren hoe je dat kan doen, zodat je blijvende veranderingen creëert. 

Daarom geef ik iedere maand mijn masterclass BRENG JE BREIN TOT RUST en   schrijf ik iedere week een mail aan je. Omdat ik je wil inspireren en motiveren om naar jouw unieke levensgeluk op zoek te gaan. 

Als je snakt naar een pauzeknop om je hoofd stil te kunnen zetten en wil leren om niet alles zo ontzettend hard bij je naar binnen te laten komen, dan ben je bij mij aan het juiste adres. En bied ik je met liefde mijn Breinstorm sessie aan, als jij het intakeformulier hiervoor invult.