Veel van mijn klanten zijn harde werkers, geneigd om aan zichzelf hoge eisen op te leggen. Hoe ze er uit zien, hoe ze hun werk doen, sociale contacten, sporten en ga zo maar door. Een ingesleten patroon van altijd maar rennen en vooral veel, heel veel gedachten. 

Herken je dat, je to-do list die standaard mega lang is? Je wilt het allemaal in één dag doen, plant je agenda propvol en dat ‘moeten’ draait de hele dag door in je hoofd. Dat kan je vergelijken met je computer, waarbij je alle programma’s open hebt staan. Daar wordt ‘ie traag van en hetzelfde gebeurt in je brein. Er is voortdurend ruis op de achtergrond, van alles wat je nog moet doen.

Dat heet trouwens het Zeigarnik effect, hij ontdekte dat onafgemaakte (onderbroken) taken beter onthouden worden dan voltooide taken. Door dus de lat veel te hoog te leggen, verlies je focus en concentratie. Waardoor je niet af krijgt wat je zou willen. En je weer niet aan je eigen opgelegde hoge eisen voldoet, waardoor je brein signaleert dat je gefaald hebt. Heel vaak is dat onbewust, er ontstaat een patroon dat je eigenlijk nooit af kan maken, wat je je als doel gesteld hebt. Waardoor je er nog een schep bovenop doet, nog harder gaat rennen.

Het is een understatement dat wij de afgelopen 15 maanden nogal wat uitdagingen in structuur en ritme hebben gehad. Ons brein is al lange tijd gewend aan thuiswerken, online mensen ontmoeten en vooral veel dingen niet kunnen doen. 

En heel eerlijk? Overal om mij heen zie ik mensen die moeite hebben om ‘weer op gang te komen’, ook in mijn praktijk. Het brein is hyper waakzaam geweest de afgelopen vijftien maanden, want de hoofdtaak van het brein is ons veilig houden en ineens was daar een onzichtbaar, maar dodelijk, virus. Het brein is dus sinds maart vorig jaar constant aan het waken geweest voor een dreiging en kreeg daarom veel minder de kans om tot rust te komen. Nu de samenleving langzaam weer opengaat, moet het brein dus wennen aan de nieuwe prikkels, patronen en ritmes en dat kost tijd.

Dus als je jezelf herkent in dat altijd maar veel van jezelf eisen, de lat standaard hoog leggen, dan hoop ik dat ik je hiermee een wake up call geef. Ook jij kan niet in een week een marathon rennen en dat moet je ook niet willen. Het mag een tikkie rustiger in opbouw, met een flinke dosis zelfliefde en ruimte. Ik schreef er eerder een e-book over, mocht je die nog niet hebben, kan je die hier gratis aanvragen. 

Hoe ga jij aan de slag met het opbouwen van het nieuwe normaal? Wil je dat met me delen via de mail, ik ben oprecht benieuwd hoe jij dat doet!

En om alvast in je agenda te zetten: De volgende Masterclass BRENG JE BREIN TOT RUST is op dinsdag 8 juni 2021 om 19.30 uur. Meer dan welkom, ook om anderen uit te nodigen door deze mail door te sturen. Inschrijven kan met deze link.