Chef de mission Pieter van den Hoogenband genoot extra van overwonnen tegenslagen’. Deze kop in de krant trok direct mijn aandacht en ik las verder. ‘Ik wil er niet één uit halen, maar wat mij betreft zit de kracht in de anekdotes; bijvoorbeeld sporters die op weg naar goud ook hebben geïncasseerd’ zo vertelde hij in het interview. Het inspireert direct om te schrijven.

De terugblik waar ik vorige week over schreef

Kan ik op deze manier verder uitdiepen. Overdenken wat het afgelopen half jaar jouw resultaten zijn, is soms confronterend en soms reden voor een innerlijk vieren van succes. 

Maar als je eerlijk kijkt, zit er voor dat laatste halfjaar een hele reis vol ervaringen en verhalen. Jouw pad dat je liep om vandaag te komen waar je staat. Zoals Pieter van den Hoogenband vertelt, de sporters die moesten incasseren om die gouden medaille na te streven. Wat moest jij daarvoor doen? 

Het goud van terugkijken

Een mooie oefening in terugkijken is om de tijd terug te zetten naar 10 augustus 2014. Precies, 7 jaar geleden en dan te kijken waar je toen stond en waar je nu bent. Vragen die je daarbij kunnen helpen:

💚 Waar was je op die dag of in die periode?

💚 Waar stond je in je carrière en waar werkte je toen?

💚 Met wie had je verbinding, in je inner circle maar ook jouw sociale netwerk?

💚 Welk probleem had je toen, dat je dacht dat je daar nooit overheen zou komen?

💚 Wat kreeg jij te incasseren in de afgelopen jaren en hoe ging je daarmee om?

💚 Wat had je liever anders gedaan?

💚 Waar ben je nu, 7 jaar later, dankbaar voor en welke successen kan je vieren?

De grootste kracht van deze oefening is om zonder oordeel naar jezelf te kijken, eerlijk te zijn en daarin ook jouw patronen te ontdekken. Dat is jouw goud, of het positief of negatief door jou ervaren wordt. Met dat goud kan jij aan de slag om de volgende zeven jaar jouw nieuwe koers uit te zetten. Dagdromen over waar jij over 7 jaar zou willen staan.

Ik ben oprecht benieuwd wat je hiervoor jouzelf uithaalt, natuurlijk mag je me daarover mailen. En omdat ik heerlijk geniet van vertragen en vakantie, kan een antwoord van mij langer duren, maar ik reageer altijd.