Het moet zo’n 20 jaar geleden zijn, in Den Haag in een weekend van de Shiatsu opleiding die ik toen volgde. In de lunchpauze had Rob, een van mijn medestudenten uit een andere groep, zijn geweldige home made sushi meegenomen. Lange rollen, snijplank erbij en een mes. Iedereen keek in zijn rooster; ‘Hebben wij in hetzelfde weekend les als Rob?’ Hij deelde zijn sushi graag met ons en wij genoten er dankbaar van. Terwijl we aten én boomden over de opleiding zij hij tegen me: ‘Monique, jij bent een echte zorgjunkie’. Nou had ik mijn mond vol sushi, maar weet nog goed dat ik niet kón reageren….sprakeloos.

Soms is lezen geen feest

De herinnering komt ongevraagd omhoog bij het herlezen van een artikel over pleasen. Het ‘aardige meisjescomplex’, het graag goed willen doen in de wereld. Dat je daar soms in kan verzuipen en dat het totaal niet meer klopt met wie je zelf bent. Je standaard schuldig voelen, altijd uitgeput zijn omdat je harder voor die ander rent dan voor jezelf. Je grenzen op blijft rekken, omdat jij dan wel keimoe bent, maar die ander je toch echt nodig heeft. Compleet voorbijgaand aan wat jij nodig hebt. En ik voel dat het nog steeds resoneert.

Herkauwen

Als een vroegere herinnering omhoogkomt, kan je 2 dingen doen. Of je stopt ‘m direct weer weg, of je gaat er eens op ‘herkauwen’. Je onderbewustzijn is een magische box, waarin heel veel onbewust opgeslagen zit. Meer specifiek, alles wat jij al meemaakte in dit leven, zit in je brein. Kennelijk is er dus iets geraakt en ikzelf maak er dan een goede gewoonte van om daarin te duiken.

Wat mij altijd helpt

Is schrijven, mét behulp van vragen die ik mezelf stel.

💚 Wie was ik toen, hoe oud was ik en wat deed ik toen in mijn leven.

💚 Wie ben ik nu, hoe oud en waar sta ik nu in mijn leven.

💚Is er een gebeurtenis of oorzaak waardoor deze herinnering naar boven komt en me raakt? 

💚Wat zou ik daar nu van kunnen leren of wat of wie zou me nu het allerbeste helpen?

Schrijf op wat naar boven komt en leg het even weg. Slaap er een nachtje over en VOEL wat jij nu nodig hebt. En ook dat mag je opschrijven, zodat er steeds meer helderheid ontstaat voor jou in wat je te doen hebt.

Wat het mij al eerder leerde

Ik zie dat ik vroeger dat pleaser syndroom wel vertoonde, versterkt door mijn Gereformeerde opvoeding, zo ging dat in die tijd. Altijd maar rennen voor anderen, zodat ze me aardig vonden. Ik de controle dacht te hebben over alles wat ik moest doen, zodat ik zo Onze Lieve Heer verhoede het, fouten zou maken en mensen me af zouden wijzen. 

Dat gebeurde bijna nooit, maar daardoor heb ik, oh horror, mezelf jarenlang onder een megagrote druk heb gezet. De lat altijd knetter hoog legde en daardoor keihard de zweep over mijn eigen bestaan liet gaan. Het was de tijdsgeest, mijn ouders deden op hun beurt nét zo hun best.

Wat het me nu brengt

Zelfliefde is het allerbeste medicijn tegen pleasen. En daar kan je jezelf niet genoeg van geven, al is dat voor een rasechte pleaser nog niet zo eenvoudig.

Dat heeft zelfreflectie nodig, ontwarren van knopen en patronen. En realiseer me met een glimlach dat dit precies mijn brandstof is geworden voor YOU© 2.0, mijn nieuwe behandeltraject.

En als ik al eens vastloop, draai ik steevast dit nummer Luister maar, ik verklap ’t even niet. Magisch mooi en een instant oppepper.

Ik ben zo benieuwd wat deze mail bij jou omhoog brengt, zou je dat met me willen delen via mail