Ik ben weer begonnen om mijn wekker om 6 uur te zetten en dan ook gelijk op te staan. Het is nog donker, verbazingwekkend genoeg pakt mijn brein het ritme van vroeg opstaan dat ik lange tijd had, gemakkelijk op. Tijd om eerst te mediteren, lezen en schrijven, ik hou van die stilte in de vroege uren. Het geeft me ruimte om aan mijn binnenwereld te werken, juist nu meer mensen zich melden in de praktijk. 

De herfst is de periode van loslaten en elimineren, waarvan het vallen van de bladeren in de natuur een uiting is. Voor mij is dit de periode waarin ik in mijn praktijk en om mij heen waarneem dat oude patronen de kop opsteken. Problemen waar mensen tegenaan lopen, lijken ineens groter en sterker geworden. De druk loopt op en als die blaadjes gaan vallen, groeit het verlangen om dat wat je hindert, aan te pakken. 

Wat het lastig maakt, is dat veel mensen ergens wel weten waar ze tegenaan lopen, maar dat het ze maar niet lukt om andere keuzes te maken of om dingen anders te gaan doen. Ze blijven in cirkels lopen met hun eigen blinde vlek om controle te krijgen op hun probleem. En omdat ons brein gericht is op het vermijden van pijn en lijden, schuiven ze het aanpakken van het probleem vaak lang op. Tot die dagen korter worden en ze er niet meer omheen lijken te komen.

Het is de beweging van de natuur, die er mede voor zorgt dat er een verlangen ontstaat om die oude pijn of probleem op te gaan lossen. Het goede nieuws is dat de beweging in de natuur je daar juist ook bij kan helpen. Ik geloof er heilig in dat je hierin zelf al stappen kan maken om een draai te maken naar een oplossing.

De long en de dikke darm zijn de organen die bij de herfst horen. Loslaten en elimineren kun je zelf bevorderen door deze organen te ondersteunen. Dat is niet ingewikkeld, maar vereist zelfliefde van jou door tijd te nemen om aandacht aan jezelf te besteden. Wat helpend is in deze tijd:

  1. Ademhalingsoefeningen zijn altijd al belangrijk, maar om je longenergie te verzorgen nu een extra aandachtspunt. Tegelijkertijd help je zo ook je dikke darm mee, hoe dieper in de buik je ademhaalt, hoe meer ontspanning je daar ook krijgt.
  2. Maak ruimte om te wandelen buiten. Dat hoeft niet altijd in het bos te zijn, maar ga naar buiten. De vochtige herfstlucht ruikt niet alleen heerlijk, maar is ook gezond. 
  3. Extra aandacht geven aan je voeding kan eenvoudig door te eten wat er nu van het land komt. De natuur geeft ons juist nu die voeding, die ons in dit jaargetijde helpt. Er zijn veel mogelijkheden om bij je lokale boer producten te kopen, duurzaam voor de natuur en voor jou. Veel groenten eten helpt je dikke darm om gezond te blijven en dus ook om los te laten.
  4. Pas je ritme een beetje aan. Ga wat eerder naar bed, neem wat meer rust.
  5. Opruimen wat je niet meer nodig hebt, helpt je mee in dit proces. Kijk welke kleine actie je hier voor jezelf in kan plannen.

Deze tips helpen je gegarandeerd mee om de energie van dit jaargetijde goed te benutten. Als je er dagelijks tijd voor inruimt, verandert langzaam je ritme en zal je brein daardoor ook meer tot rust komen. En het geheim schuilt ‘m altijd in de actie.

‘Laat het toch los’ wordt makkelijk gezegd, maar vaak zo ingewikkeld om te doen. Loslaten, is in al zijn eenvoud, niet hard werken om een probleem los te laten. Het is leren de focus te verleggen naar nieuwe mogelijkheden, gebruikmakend van alles wat al in jou aanwezig is en wat je al weet. 

Mocht deze mail je raken en je meer wilt weten over de tips of over hoe ik als holistisch GZ-psycholoog met loslaten omga, mail me gerust. Ik denk graag met je mee.

Als stip op de horizon: dinsdag 5 oktober 2021 om 19.30 is de volgende Masterclass BRENG JE BREIN TOT RUST ingepland en natuurlijk mag je je via deze link al inschrijven.