k zat ’s avonds ontspannen op de bank, kaarsjes aan en een grote kop dampende thee voor mijn neus. De TV stond aan en ik keek een Engels huizenprogramma terug dat ik had opgenomen. Mini vakantie Engeland, zalig! Toen ’t was afgelopen, ging de tv weer terug naar de zender die opstond en zei een man: ‘Controle is goed, regie is alles’. 

Bam, wat een geweldige zin, ik schoot overeind om ’t gelijk in mijn notitieboekje op te schrijven. Dat is gelijk al een eerste tip om mee te geven. Alles wat me te binnen schiet, schrijf ik gelijk even op. Of ik mail het via mijn mobiel aan mezelf, dan kan ik ’t gelijk loslaten. Ik heb een redelijk snelwerkend brein zeg maar, ik denk nooit niet. En dan is dit voor mij een handige tool om direct dat bestand in mijn brein weer dicht te zetten, direct rust in mijn hoofd. Vervolg bankhangen 😊.

Controle hebben is een probleem waar ik het vaak over heb met mijn klanten. Vaak zijn ze perfectionistisch ingesteld, ‘als ik alles maar zelf doe en zorgvuldig doe, dan kan ik geen fouten maken’ en hebben ze (denken ze) controle. Daaronder ligt vaak een levensgrote angst. Angst om het fout te doen en oh Onze Lieve Heer verhoede het, dat iemand anders zegt dat je het fout hebt gedaan. Een briljant recept om al rennend en piekerend door het leven te gaan. Gillend op zoek naar de handrem om dit te stoppen!

Wat ik al heel lang weet, is dat controle niet bestaat! Echt, het is er niet. Een mooie metafoor hiervoor las ik ooit in een boek: ‘Als je een slang in je hand hebt en je laat je hand uit angst te los, dan glipt de slang weg. Als je te hard knijpt bijt de slang je en het idee alleen al…..dat moet je niet willen. Als je de slang los in de hand houdt, zo stond er, zal de slang je niets doen. Net als veel anderen loop ik een blokje om bij ’t idee alleen al dat er een slang zou liggen. Dus denk ik in dit geval, ik laat die slag gewoon lekker liggen, waarom zou ik er controle over willen hebben.

Maar Monique, als controle niet bestaat wat moet ik dan doen om mijn hoofd tot rust te krijgen en mijn paniek te stoppen? Er is niet één gegarandeerde methode die je daar direct vanaf helpt. Wat wel helpt en waarom die zin zo raakte, is regie pakken. Regie over jouw leven, waar heb je wél invloed op. Als je een slang ziet liggen, kan jij kiezen en regie pakken door er met een grote boog omheen te lopen. Als je een paniekaanval hebt, ben je volledig overspoeld en probeer je wanhopig om controle te krijgen. Waardoor de druk in jouw brein alleen maar oploopt. Regie pakken doe je door in actie te komen en te doen wat werkt voor jou! Zoals bijvoorbeeld de ademhalingsoefening, die je als extra mail ontvangt als je mijn e-book aanvraagt (mocht je die nog niet hebben). Met kleine stappen je grip terugkrijgen, vraagt van jou dat in je actie komt, voor YOU©

Als dat zo eenvoudig was, schreef ik je deze mail niet. Had ik geen volle praktijk met mensen die hier juist mee worstelen. Die geniale zin gaf mij brandstof voor deze mail. Omdat ik zó graag wil dat jij stappen vooruitzet in je leven, in plaats van te blijven hangen in paniek. En daar dus ook tijd voor maak in mijn maandelijkse Masterclass, die ik met liefde geef om je te inspireren hoe jij jouw brein rustiger kan krijgen. 

En sluit ik af met jou een fijne dag toe te wensen, blijf veilig en gezond 💚

Warme groet,
Monique