Geloof mij, deze zin komt hier de laatste weken met regelmaat langs. Ik heb het allermooiste werk van deze planeet, werken met mensen vind ik iedere dag opnieuw een voorrecht én magie. Maar het gezeik eromheen!

Ik beken het eerlijk, ik ben hersteld perfectionist, maar soms steekt die perfectionisme draak de kop weer op. Ik word gelukkig van mijn werk, het liefst live, met mijn klanten. Als ik zie hoe zij stappen vooruit maken, hun draken in de ogen durven te kijken en uiteindelijk zelf de regie weer in handen hebben, maakt me dat dankbaar en gelukkig! Maar joh, alles wat daaromheen geregeld moet worden, really?!

Mijn werk voor in mijn praktijk is niet klaar als mijn gesprek met jou is afgerond, wat ik natuurlijk het allerliefste doe! Je hebt een bedrijf en daar hoort van alles bij. Ik ben op mijn 17e gaan werken, omdat ik school (lees al die suffe regels daar) meer dan zat was. Om vervolgens zelf mijn studies te kiezen, me verder te ontwikkelen, daarbij te werken en eigenlijk doe ik dat nog steeds. Zo begon met carrière in administratieve banen 😊

Godzijdank heb ik dus administratief talent, wat de meeste psychologen om mij heen niet hebben. Maar zelfs ik word in deze weken mega uitgedaagd. Het is namelijk weer zover, er komt een nieuw zorg bekostigingssysteem voor de GGZ. Het zogenaamde Zorg Prestatie Model, ofwel ZPM. Dat is zó radicaal anders van insteek, dat het hele Elektronische Patiënten Dossier (EPD) moet worden omgebouwd. Een helse klus, met als resultaat dat sommige dingen in de overgang nu niet werken. Kan.Ik.Mee.Omgaan. Echt!

Wat ik tenenkrommend vind, is dat ik omdat ik géén zorgcontracten afsluit, nog steeds niet weet welke zorgverzekeraar bij welke polis, welke vergoeding uitbetaalt bij niet gecontracteerde zorg. Een deel van mijn klanten komt echt voor die behandeling in de GGZ en heeft recht op die verzekerde zorg. Mogelijk is pas vanaf 20 december écht duidelijk wie, wat, waar en hoe.

Ik vind dat mega gezeik, maar wil voor diegenen die mijn blog lezen graag helderheid blijven geven. Omdat we in Nederland recht hebben op zorg en ook op een vrije keuze daarin. Daar moet je dan als jij GGZ zorg nodig hebt met verwijzing van een huisarts, dus wel rekening mee houden. Het is een oerwoud aan regels en vergoedingen, restitutiepolissen die tot en met dit jaar 100% vergoeden buiten het eigen risico, doen dat vaak in 2022 niet meer. Soms moet je zelfs vooraf schriftelijk toestemming vragen aan jouw zorgverzekeraar.

Belangrijk is om contact op te nemen met je zorgverzekeraar, als je denkt dat je GGZ zorg nodig hebt en stel de volgende vragen: 

Ik overweeg een behandeling bij psychologiepraktijk A Touch of Balance. Dit is een vrijgevestigde praktijk die niet-gecontracteerde zorg biedt. 

  1. Welk percentage krijg ik, met mijn huidige polis, vergoed voor mijn behandeling bij het Psychologiepraktijk A Touch of Balance? 
  2. Moet ik van tevoren toestemming vragen voor mijn behandeling? 
  3. Zo ja, hoe doe ik dat? 
  4. Zijn er aanvullende eisen en voorwaardes, zoals een maximumaantal sessies? 
  5. (Als je belt:) Mag ik deze informatie op schrift ontvangen? Mag ik noteren met wie ik gesproken heb?
  6. Onderzoek de mogelijkheid voor een restitutiepolis bij jouw huidige verzekeraar of andere verzekeraar. Goed rekenen loont de moeite!

Ik doe dit alles met liefde, omdat ik vind dat jullie het verdienen om goede zorg te krijgen. Dat je daarin helderheid mag krijgen voor jouw keuzes, vóór die 1 januari 2022 wanneer je dat niet meer kan. Omdat ik zielsveel van mijn werk hou en jou de wereld gun, is me zelfs dat gezeik helemaal de moeite waard. Als je over het bovenstaande iets wil delen, mail me gerust.

En sluit ik af met jou een fijne dag toe te wensen, blijf veilig en gezond 💚

Warme groet,
Monique

💚 Om alvast in je agenda te zetten:  In het nieuwe jaar is de eerste Masterclass BRENG JE BREIN TOT RUST op dinsdagavond 11 januari 2022 om 19.30 uur. Inschrijven kan met deze link