Al jarenlang hing ik begin november in mijn werkkamer deze quote van Loesje op: ‘De kerstman zegt niet voor niets, Ho, Ho, Ho!’ Ik had deze titel voor mijn mail al vorige week bedacht en vervolgens kwam die persconferentie. Kan ik dat wel maken om dan zo’n titel op te schrijven? Ho, ho, ho! met verdorie een lockdown en weer intens verdrietige mensen overal. En ja, ik schrijf ‘m wel omdat het eruit mag.

Weer moet ons brein als een overbelaste stoommachine nieuwe wegen vinden en dus schakelen. De klanten uit het onderwijs die ik zag werden al eerder overspoeld met alles wat weer geregeld moest worden, hoewel ze ook gewoon moeten werken om noodopvang te waarborgen. Ik zie de vermoeidheid op ieders gezicht, zag tranen in de ogen van een ondernemer waar ik kom. Alweer sluiten en alles met een smak tot stilstand. Ook ik vier wéér geen kerst met mijn familie, omdat het niet gaat.

Mijn brein schakelt deze laatste werkweek met mijn klanten op volle toeren. Ik schreef je vorige week dat het belangrijk is om je zorgverzekeraar te vragen of je een machtiging nodig hebt om bij een vrijgevestigde praktijk in behandeling te kunnen gaan. Ik hoop dat het voor jullie van waarde is geweest in de zoektocht. 

Met blijdschap geef ik dit bericht door, zomaar in mijn mailbox het bericht van mijn beroepsvereniging de LVVP: 

Uitvoer akkoordverklaringen GGZ 2022

CZ heeft besloten in 2022 geen uitvoer te geven aan de voorwaarde dat voor een GGZ-behandeling zonder opname bij een niet-gecontracteerde zorgverlener een akkoordverklaring nodig is.

Wat ben ik dankbaar dat ze dit onzalige idee hebben losgelaten. Verzekerden bij CZ/OHRA/NN kunnen dus zonder het aanvragen van een machtiging (en alle brandende hoepels die ze daarbij bedacht hebben) bij een vrijgevestigde praktijk in behandeling. Dat maakt mijn afrondingswerk deze dagen een heel stuk lichter om te doen Al blijft het voor jullie belangrijk om goed naar de voorwaarden en vergoedingspercentages te kijken.

Dankbaarheid is een krachtige versneller van het vergroten van positiviteit. Stephen Covey schreef in zijn boek over de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Vrij vertaald ben je bij heel veel dingen betrokken (ik zeg zorgverzekeraars) maar je hebt daar geen of nauwelijks invloed op.  Je energie weglekken door je heel boos te maken over alles wat ze besluiten, helpt je niet. Wat wel helpt is kijken waar jij invloed op hebt en te kijken hoe je die goed kan inzetten en/of vergroten. Ik was verontwaardigd om die vraag voor een machtiging en besloot om mijn invloed groter te maken door hierover in mijn mail aan jullie te schrijven voor bewustwording. En ik schreef er een artikel over op LinkedIn. Zo bereikte ik veel meer mensen, zodat zoveel mogelijk mensen bewust een keuze kunnen maken waar zij hun zorgverzekering afsluiten. Invloed vergroten = positievere energie!

De kerstman zegt niet voor niets Ho, ho, ho! In de wintertijd wanneer de energie op zijn laagst is, de tijd van het grote YIN, is voor mij dé tijd om naar binnen te keren en terug te blikken op het afgelopen jaar:

  • Dankbaar ben ik voor jullie, mijn lezers en klanten. Dat ik met jullie mocht werken, jullie mocht steunen met groeien en het opruimen van oude shit. 
  • Dankbaar ben ik voor jullie vertrouwen om dit proces samen aan te gaan.
  • Dankbaar dat ik dit jaar zelf de grote sprong kon maken om volledig in mijn eigen praktijk te gaan werken.
  • Dankbaar ben ik aan het einde van dit jaar voor alles wat ik daarin mocht bereiken, samen met jullie.
  • Dankbaar voor het geven van Masterclasses, waardoor ik veel meer mensen aan mocht raken en bereiken.
  • Dankbaar ben ik voor alle mensen waarvan ik mocht leren, ze hebben me wijsheid en vertrouwen gebracht.
  • Dankbaar ben ik voor alle dingen die niet lukten en mensen waarmee ik ’t niet eens was: ze zijn mijn leermeesters om een nog mooiere versie van mezelf te worden.
  • Dankbaar ben ik bovenal dat mijn dierbaren en ikzelf gezond zijn, dat is nooit vanzelfsprekend en is zo’n groot geschenk.
  • Dankbaar ben ik dat ik ook in 2022 mijn mooie werk mag blijven doen.

Ik kan nog langer doorgaan, maar wens je toe dat ook jij in deze tijd ruimte kan nemen om terug te kijken. Ik schreef mijn dankbaarheid op, mede om jou te inspireren. Waar ben jij dankbaar voor? Wat zat tegen en waar zou je in 2022 zo ontzettend graag definitief af willen rekenen? Schrijven helpt je brein om te ordenen, zodat jij het nieuwe jaar met liefdevolle doelen voor jezelf kan starten.

Ik ga die woorden van de kerstman opvolgen, ho, ho, ho! Afronden in de praktijk, maar vooral genieten en samenzijn met mijn dierbaren waar dat kan. Veel lezen, wandelen en opladen. Dat betekent dat ik volgende week geen mail aan jullie schrijf maar echt all out ga. In de eerste week van januari kan ik dan met hernieuwde energie samen met jullie aan het werk.

Ik wens jou en jouw dierbaren wondervol mooie feestdagen toe en voor het nieuwe jaar veel moois, goeds, gezondheid en geluk. Blijf veilig en gezond!

Warme groet,
Monique

💚 Dit staat in het nieuwe jaar al gepland:  De Masterclass BRENG JE BREIN TOT RUST op dinsdagavond 11 januari 2022 om 19.30 uur. Inschrijven kan met deze link