Als je vandaag op dinsdag 11 januari deze mail opent: Er is nog plaats als je vanavond mee wil kijken naar mijn Masterclass Breng je Brein tot Rust om 19.30 uur. Interactief, ik heb wat in de wereld te zetten over dat brein. Omdat het je handrem kan zijn, maar ook je krachtigste creatie tool! Zou t super vinden als je erbij bent!

Afgelopen weekend zag ik op LinkedIn een artikel langskomen van Jim van Os, een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en medisch manager van de ‘divisie hersenen’ in het UMC Utrecht. Niet de minste in de wetenschap en zoals ik zijn berichten lees, bereid om tegen heilige huisjes in de GGZ aan te schoppen, love it 💚. Zo schreef hij al eerder het boek ‘’Voorbij de DSM-5′, waarin hij zoals ik het noem, fel tegen het sticker plakken is van wat wij in de volksmond diagnoses noemen. En tsja, die heb je nodig als het gaat om vergoeding van zorg door zorgverzekeraars. En ja, dus ook voor jou als je GGZ-behandeling nodig hebt.

Over die zorgverzekeraars kan ik trouwens vijftig blogs volschrijven, maar inmiddels heb ik heel holistisch omarmd dat dit is hoe het nu eenmaal geregeld is in Nederland en met liefde al die administratieve shit regel, om er te kunnen zijn voor mensen. 

Jim schreef samen met Myrrhe van Spronsen het boek: “We zijn God niet’, die hier inmiddels op de verlanglijst staat. Ik opende de link naar het artikel in dagblad Trouw en las ademloos. ‘Psychisch lijden is niet op een medische manier te begrijpen’, BAM, die kwam binnen! In het artikel wordt helder dat mensen bij bepaalde klachten direct aan de medicatie worden gezet, zonder dat de betreffende psychiater een goed gesprek heeft gevoerd met de cliënt. Dus zoiets als: Dit is wat ik denk dat er aan de hand is, daar passen deze pillen bij. Myrrhe is zelf patiënt, maar ook gepromoveerd hersenweten-schapper. Ik bewonder haar openheid om hierover te schrijven. Ooit op weg om zelf psychiater te worden, maar ze raakte teleurgesteld in de opleiding, omdat het voor haar te oppervlakkig bleef, vooral ook in beschrijving van kenmerken. Toen ze zelf in opname zat, werd haar dus eigenlijk niet gevraagd wat zij zelf ervoer of ervaarde tijdens haar ziekzijn. Haar vraag: ‘Hoe ga ik om met mijn gevoeligheid voor angsten in mijn dagelijks leven?’, werd er niet beantwoord. Het boek is een warm pleidooi om niet alleen maar met die medische blik te kijken, maar naar de hele mens. Maar vooral ook: Wat heeft die mens nodig om te herstellen?

Ik las het artikel ademloos uit, omdat daarin staat, wat ik in mijn hart voel en waarom ik Holistisch GZ-psycholoog ben. Omdat ik altijd naar jou wil kijken, naar jouw hele zijn, niet alleen naar de angst, trauma of depressie. Je bent zoveel meer dan dit. Ik voel me gesterkt door dit artikel, zeker als ik lees dat ze pleiten voor ‘co-creatie’, waarin de kennis en ervaring van de cliënt op gelijke hoogte staan met die van de zorgverlener. Dat het naast jouw klachten, ook gaat om een zinvol bestaan, waarin jij ‘je ding kunt doen’ en dat dit dus ook onderdeel is van jouw behandeling.  

Er bestaat geen ‘Quick fix’ als het gaat om behandeling. Het is altijd een proces, in de Tao ook wel De Weg genoemd. Op dat pad leer je, word je bewust, herken je en neem je actie waar nodig, zodat je meer zingeving en rust kan ervaren. De psycholoog of psychiater fikst jou dus niet, wij steunen jouw proces, zodat jij jouw stappen kan maken. Psychisch lijden hoort bij het leven van een mens, in al zijn variaties. Wij zijn er om jou daarbij te ondersteunen.

Ik weet al heel lang dat praten en pillen alleen niet helpen, daarom verliet ik de GGZ en werk ik nu zelf als Holistisch GZ-psycholoog. Heel de mens, onderdeel van het grote geheel. En ja, daar hoor spiritualiteit, het grote geheel, ook bij.

Ik vind het een voorrecht om met mensen mee te mogen lopen. Co-creatie, we doen het samen. Jij bent niet samen te vatten in de aanwezigheid of afwezigheid van een diagnose, jij bent jij. En als jij het nodig hebt om iemand naast je te hebben tijdens een uitdagend stuk van jouw levenswandeling, dan mag je me zeker mailen.

Als het je niet lukt om er vanavond bij te zijn, de volgende Masterclass BRENG JE BREIN TOT RUST is op dinsdagavond 8 februari 2022 om 19.30 uur weer ingepland. Inschrijven kan met deze link

Warme groet,
Monique