Voor mijn lezers die vandaag, dinsdag 8 februari dit bericht al openen: Er is nog ruimte in mijn Masterclass vanavond als je aan wil sluiten. Inschrijven kan met deze link en natuurlijk zou ik ’t super vinden als je erbij bent, ook al keek je eerder mee. We beginnen om 19.30 uur.

‘Ik sloeg helemaal dicht, terwijl ik best mondig ben’, zo vertelde een cliënte me. Een succesvolle vrouw, nu begin 40, vertelde me dat ze toen ze net haar carrière bij een grote multinational startte, voortdurend op haar hoede was, als haar manager in de buurt was. Het waren vaak seksueel getinte opmerkingen, over haar kleding, dat ze best een ‘aardige bos hout’ voor de deur had en ‘dat hij haar vriend zo niet bij haar vond passen’. Steeds dat net té dicht bij haar gaan staan, haar ‘per ongeluk’ aanraken bij haar borsten of een arm om haar heen slaan en tegen haar aan leunen. 

Het komt allemaal omhoog, net als haar tranen. Pas nu realiseert ze zich dat het niet normaal was, dat er door deze manager stelselmatig over haar grenzen werd heengegaan. Dat ze dat heel diep had weggestopt en ’t zich ook niet meer bewust was. Ze is helaas niet de enige die ik in mijn praktijk sprak in de afgelopen weken, die herbelevingen kreeg na de berichtgeving over seksueel overschrijdend gedrag. Ze was ook niet de enige die van zichzelf vond dat ze mondiger had moeten zijn, hem lik op stuk moeten geven en hem onomwonden te zeggen waar het op staat.

Het is je niet gelukt, je bent overrompeld in het moment. Er gebeurt iets voor jou, wat zó niet in je dagelijkse patronen voorkomt, dat je brein het verhaal even niet compleet krijgt. HUH, wat gebeurt hier? En voor je het weet, zijn die grenzeloze opmerkingen of aanrakingen al gedaan. Voordat jij in actie kon komen, je kon verweren. 

Het is normaal je brein bevriest als je dit soort dingen overkomen. En heel eerlijk, ik herken het maar al te goed en met mij heel veel andere vrouwen/mannen die net een tikkie buiten de ‘normaal’ standaard vallen. Alsof je weer gepest wordt op school, je bevriest. Machteloos en niet in staat om te reageren. Het is één van de mechanismes van ons brein dat bij gevaar in werking treedt: Vluchten, vechten of bevriezen.

En als dat gebeurt, kan je minder goed handelen dan wanneer je je veilig voelt. Het is niet normaal dat mensen menen over jouw grenzen heen te moeten gaan, het is heel normaal dat jij op dat  moment sprakeloos bent! Zeker als je nog jonger bent, je de lat voor jezelf heel hoog legt om succesvol te worden. Als je met dit soort grenzeloosheid te maken krijgt, maak je je klein en ontstaat er daarna schaamte. Schaamte dat dit je overkwam, jezelf gaan veroordelen dat je je dat liet gebeuren. Om ’t vervolgens zo diep als mogelijk weg te stoppen en weer door te gaan, waardoor ongemerkt trauma ontstaat.

Dat maakt me razend en verdrietig, dat diegenen die dit overkomt, vooral zichzelf kwalijk nemen dat ze dat lieten gebeuren. Je zelf veroordelend, het was niet goed genoeg, dus nog harder gaan werken om dit te vergeten, een andere baan zoeken zodat je die manager niet meer tegenkomt. HET IS NIET JOUW SCHULD dat je dit overkwam. Grensoverschrijdende personen pakken per definitie de kwetsbare vrouwen en mannen, denken dat ze ermee wegkomen, vinden hun gedrag ‘héél normaal’. Het wakkert mijn Heilige Vuur aan om nog meer brein bewustzijn de wereld in te zetten.

Zeggen wat er gezegd moet worden is dus niet zo eenvoudig als gedacht, je brein speelt een belangrijke rol. Ook al denk je dat je bewust je gedrag kan aansturen, nog altijd 95% wordt aangestuurd door je onbewuste brein. Waardoor je bevriest, je oude patronen inschiet en niet meer kan denken en handelen zoals je wilt. Als deze mail je raakt en je mijn hulp kan gebruiken, laat me dat dan graag weten via de mail, ik kijk met liefde met je mee of ik iets voor je kan betekenen.

Ook al lijkt het dat de storm rondom The Voice en alles wat daar gebeurde, weer is gaan liggen, juist nu is bewust blijven dat dit gedrag écht niet kan, heel belangrijk. Weten hoe jij kan handelen, hoe je brein werkt, zodat je herkent wanneer je bevriest en je alsnog kan gaan handelen. Dat is precies wat ik in mijn Masterclass de wereld in wil brengen, meer bewustwording, grip krijgen op jouw handelen. Zeggen wat er gezegd moet worden, alsnog je grenzen aangeven omdat je vanuit kracht en liefde voor jezelf terugkomt op grenzeloosheid van de ander. Voel je vrij om aan te sluiten, met liefde deel ik mijn kennis en weten met je 💚

Agenda voor de komende periode:

De volgende Masterclass Breng je Brein tot Rust is op dinsdagavond 1 maart 2022 om 19.30 uur ingepland, meer dan welkom om erbij te zijn! Inschrijven kan met deze link