Ik vond van mezelf dat ik met al mijn trainingen en opleidingen, toch echt moest weten hoe ik stralend door het leven zou gaan. Hoewel ik een echte expert ben in plannen, keihard werken en telkens opnieuw grenzen opzoeken, lukte het ook mij niet om dat tempo vol te houden om alle ballen in de lucht te houden.

‘Ik ben notabene opgeleid in de Shiatsu en rijd in een Toyota’ schiet er door mijn hoofd als ik in mijn vakliteratuur aan het lezen ben. Er vallen wéér puzzelstukken samen als ik in een boek over planning lees wat meneer Ohno van Toyota vertelt over verspilling. Hij vindt dat verspilling van tijd doodzonde is! En dat is precies wat er gebeurt als je alles tegelijk wilt doen.

Je krijgt geen olympisch goud als je een wedstijd met je collega’s of mensen uit jouw omgeving houdt, wie het meeste gedaan krijgt. Multitasken, vrouwen zouden er goed in zijn en maar al te vaak hoorde ik vrouwen onderling vertellen dat ze met een jong gezin, toch ongelofelijk veel dingen voor elkaar krijgen. In ons werk lijken we dat allemaal maar doodnormaal te vinden, kijk naar een willekeurige vacature. De verlanglijst van de werkgever is ellenlang. In het onderwijs en de zorg is het normaal als anderen uitvallen, jij die andere taken ‘er ook nog even bij moet pakken’. HET IS NIET NORMAAL en al helemaal niet gezond!

Je zou het emotionele verspilling kunnen noemen of misschien ook wel een propvol brein dat tot niks komt. In mijn praktijk hoor ik de échte verhalen, hoe vrouwen zich écht voelen in de ratrace waar ze gillend uit willen stappen. Maar niet doen of kunnen, want het is toch normaal? De lat ligt zo hoog, de druk loopt op en je brein….

Ach, je arme brein draait overuren, komt niet meer tot rust. In een dappere poging om de rust te bewaren, blijft het ook draaien terwijl jij wilt slapen. Een glijbaan naar beneden, waar uitputting wacht. Maar naar de buitenwereld blijf jij je masker ophouden, het is toch normaal?

Ik ga je blij maken, het is officieel onderzocht in de wetenschap én vastgelegd: Mensen blijken hun vermogen tot multitasken zwaar te overschatten. In een interview met NPR-blog Shots vertelde onderzoeker David Sanbonmatsu van de universiteit van Utah wijst uit dat ‘mensen niet multitasken omdat ze er goed in zijn, maar omdat de makkelijker afgeleid zijn’! En spoileralert: dus ook jij kan dat niet! Er liggen simpelweg te veel verleidingen op de weg.

Stel je brein voor als jouw smartphone, waarmee je alle mogelijke programma’s en apps open hebt staan. Hoe meer je geopend hebt, hoe trager de verwerkingssnelheid van jouw mobiel wordt. Vind je logisch, af en toe swipen om alles te sluiten is handig. Van jezelf eisen om alle ballen in de lucht te houden is als een mobiele telefoon met een lege batterij en een vol werkgeheugen. I rest my case.

Steeds wisselen van taken geeft enorm veel verlies van focus, je wordt er traag van! The numbers uit onderzoek van Gerald Weinberg (ere wie ere toekomt, bronnen vermelden is een must): Als je gelijktijdig 5 projecten draait, verlies je door het wisselen tussen die projecten 75% verspilling van tijd op. I kid you not, 75%. Dus waar jij denkt dat je prima grip hebt op alles wat je aan het doen bent, verspil je dus 75% van jouw kostbare tijd en energie.

Herken je dat, keihard werken, nooit nee zeggen en toch steeds het gevoel krijgen dat ’t net niet goed genoeg was, je meer had kunnen doen? Niet hebt afgekregen wat op jouw to-do list stond voor vandaag? Gefeliciteerd, je bevindt je in goed gezelschap van iedereen.

Je brein tot rust brengen is dus mega belangrijk en het stoppen van verspillen van tijd is dat ook! Weten dat jouw brein het beste werkt als het aan één taak mag werken, zonder gestoord te worden. Dan kan die lat lager gelegd worden, waardoor jij veel meer voldoening en rust in je leven kan ervaren. Ik ben hardcore fan van het brein, omdat het zo’n belangrijke sleutel is tot levensgeluk.

Klinkt jou dat als muziek in de oren en herken je jezelf maar al te goed in die ratrace? No brainer om je dan in te schrijven voor mijn Masterclass Breng je Brein tot Rust is op dinsdagavond 1 maart 2022 om 19.30 uur ingepland, meer dan welkom om erbij te zijn! Inschrijven kan met deze link

Tikt deze mail iets aan waar je tegen aanloopt? Ik ben heel benieuwd en zou ’t fijn vinden als je dat met me zou willen delen via de mail.