Ik voel me onrustig, net als heel veel mede wereldbewoners. Zag ik op TV zoveel leed, dat mijn brein ’t bleef herhalen en niet kon verteren.  Hoewel dat me meestal goed lukt, omdat ik me op mijn werk kan focussen, is het sinds die aanval op Oekraïne, stukken lastiger.

Wat de meeste mensen zich niet bewust zijn,  is dat alles energie is en onrust in de wereld is dus ook energie. Die onrust wordt versterkt omdat veel mensen dat nu voelen, we zien de beelden van zoveel leed steeds voorbijkomen. Stress om hoge energiekosten, brandstofkosten. Angst voor oorlog bij mensen die dat al moesten doorstaan. Collectief hangt angst in de lucht, om ons heen. 

Ons brein signaleert dat feilloos en razendsnel, dit kan al snel voor overprikkeling zorgen. Een hoogsensitief brein heeft als een van de hoofdkenmerken dat het een veel diepgaandere verwerking heeft dan iemand die niet hoogsensitief is. En dat betekent dat je beelden, geluiden en taal die je hoorde of las, nog dagenlang aan het verteren kan zijn. Zoals ik het altijd noem bij mezelf: ‘Ik denk nooit niet’. En wat in je brein zit, voel je ook in je lichaam. Net een strakkere nek, een hogere ademhaling en snel onrustig.

Ik heb jaren geleden een mega waardevol inzicht gekregen, dat ik hier heel graag me je deel. Ik las het boek van Stephen R. Covey, De zeven eigenschappen voor succes in je leven. Toen ik het zag staan in de boekhandel, was mijn interesse gelijk gewekt. ‘Lijkt me heerlijk’, dacht ik, alles op een rij en aan de slag. Ik heb het inmiddels al een aantal keer gelezen, gewapend mét potlood, plakbriefjes en markeerstiften.

Wat mij daarin zo raakte, was zijn uitleg over invloed en betrokkenheid.   Het ging hem vooral over hoe je zo proactief mogelijk kan zijn in je leven. In mijn woorden vertaald: Waarbij ben ik betrokken en kan ik geen bal aan veranderen versus waar heb ik invloed op en kan ik iets mee. 

In deze bizarre tijden, net uit Corona stress en maatregelen en nu het hartverscheurende feit dat Oekraïne is en wordt aangevallen met de vreselijkste wapens, helpt dit mij enorm. De buitenste cirkel, de cirkel van betrokkenheid staat voor alles waar je als mens betrokken bij bent. Deze oorlog heeft impact, op je brein, wie en wat je bent als mens, je emoties en ga zo maar door. Daar heb je geen invloed op, was dat maar waar, dan bestond oorlog wat mij betreft niet. In die cirkel van betrokkenheid staat nog een cirkel, de cirkel van invloed. Die staat voor waar jij wél invloed en dus grip op hebt.

Alles wat je aandacht geeft groeit, dus dat media dieet bewijst mij weer goede diensten. Alle explosies dreunen veel te hard na in mijn hoogsensitieve brein, dat steeds gevoeliger lijkt te worden voor geluid. Sinds ik die cirkel van invloed bewust ken en gebruik, roep ik vaak in mijn omgeving: ‘Alles waar ik geen invloed op heb, stop ik ook geen energie in’. Dat scheelt al veel negatieve energie, die je dan kan besteden aan dingen waar je wel invloed op hebt.

Grip terugkrijgen is door bewust te voelen en denken wat je wel bij kan dragen in energie, liefde en wellicht ook in geld in deze traumatische tijd voor velen. Ik deel met liefde mijn cirkel van invloed acties met je:

  • Ik zet de verwarming eerder uit, hij stond al laag en verbruik zo minder gas, zo spek ik minder de oorlogskas.
  • Ik douche korter en minder warm, hoe minder Russisch gas, hoe beter.
  • Ik pak zoveel als mogelijk de fiets, denk bewuster na of ik die auto wel moet pakken en bespaar zo brandstof.
  • Ik kijk maar één keer naar het NOS-journaal en houd mijn brein vrij om te kunnen werken en juist in deze tijd van betekenis te kunnen zijn voor anderen.
  • Wat kan ik missen in geld, goederen of aandacht en energie voor diegenen die nu zo hard geraakt worden door deze oorlog, juist ook in Nederland.
  • Ik mediteer en bid iedere dag voor wereldvrede en vrede in ons allemaal.

Hele kleine dingen die mijn brein het gevoel geven dat ik ondanks deze nare situatie, wel grip heb. Dat ik herken dat het oude patronen aantikt in mijn brein, zoals de angst voor tekort en schaarste, aangewakkerd door lange rijen bij de pinautomaten en winkels in Rusland. Om die vervolgens om te kunnen buigen in actie. Waardoor mijn brein niet op de handrem schiet en ik zo goed als mogelijk mijn waarde kan leveren in mijn werk.

Ik heb gemerkt dat dankbaarheid trouwens de allersnelste manier is om je grip op een situatie terug te krijgen 🙏❤️. Door te kijken naar wat er allemaal wél is, houd ik mijn hoofd helder. Als je nu vastloopt in oude angsten, is dat begrijpelijk. Ik hoop dat deze mail je inspireert om jouw cirkel van invloed te vergroten, heb je daarbij een steun in de rug nodig, mail me, zodat ik me je mee kan denken.

Als jij jouw cirkel van invloed wil vergroten, kan dit van grote waarde zijn. Alvast voor in jouw agenda: dinsdagavond 5 april 2022 om 19.30 uur staat de volgende Masterclass Breng je Brein tot Rust ingepland, inschrijven kan met deze link