Soms vallen de cadeautjes je zomaar in de armen. Of beter gezegd, je tuin in. Herken je dat, dat je in een flits iets in je ooghoeken ziet en gelijk weet dat het niet standaard is? Dat overkwam mij vorige week, in onze achtertuin. Ik woon niet op een landgoed, gewoon in de stad, maar wel in de buurt van het bos. Dus verwacht je niet, dat er in jouw tuin, zomaar een torenvalk landt!

Zolang ik me kan herinneren, zat ik als klein al kind graag middenin de natuur. Of dat nou het weiland van mijn opa was, of in de tuin, ik kon er uren zitten en kijken. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik de torenvalk zag en ik vroeg mijn lief om een foto te maken. Ik denk nooit niet, dus viel gelijk de energetische betekenis van roofvogels naar binnen. Voor mij staan ze vooral voor de energie van ‘Overzicht houden’.

Roofvogels moeten hard werken om hun dagelijkse kostje bij elkaar te scharrelen. Hun prooi, muizen en kleine vogels in dit geval, zie je niet als je op de grond zit. Ze stijgen dus op en vliegen hoog, om zo het overzicht te kunnen houden en dus te overleven!

De overeenkomsten die ik zie, lijken niet alledaags maar ik wil ze graag met je delen. Ik zie mijn klanten namelijk ook hoog vliegen, maar dat ze het overzicht kwijt zijn. Ik zie hoe ze zichzelf ongemerkt heel hoge eisen opleggen, om maar te voldoen aan het ideaalbeeld wat je voor jezelf gesteld hebt. Maar vooral ook hoe ze zich naar de buitenwereld neerzetten. De angst wat anderen vinden beïnvloedt ze net meer dan ze lief is. De lat ligt dus standaard enorm hoog, zonder dat ze daar zichzelf daar bewust van zijn.

Ik zie dat mijn klanten heel onrustig worden, omdat ze zo hard werken om alle ballen in de lucht te houden. Onverwachte gebeurtenissen passen maar nauwelijks in het schema, zieke kinderen, ouders die extra aandacht nodig hebben en zo kan ik nog even doorgaan. Het komt allemaal voorbij en het voert de druk in je brein alleen maar op.

Ik zie mijn klanten zó hard werken, dat ze soms niet meer weten of iets wel of niet gedaan is, waardoor ze extra tijd kwijt zijn aan het checken van alle taken. Daardoor kunnen ze huizenhoog opzien tegen de meest simpele taken, de vermoeidheid slaat toe, waardoor ze de focus en concentratie kwijtraken en niet meer weten waar ze moeten beginnen. Oh horror, want hun verantwoordelijkheidsgevoel is megagroot, gevoed door ‘wat zullen ze wel niet denken’.

Dit is precies waarom weten hoe je brein werkt, een belangrijke eerste stap is om te leren om die veel te hoge lat lager te leggen. Dat lijkt technisch, maar we hebben immers allemaal een brein! De meesten van ons weten prima hoe social media werkt, hoe je smartphone werkt en de huishoudelijke apparatuur. En toch valt het me zó op, dat maar weinig mensen zich bewust zijn van de werking van hun brein, vooral ook als het gaat om altijd maar rennen en nergens meer rust kunnen ervaren.

Daar ligt mijn Heilig Vuur voor iedereen, zoveel mogelijk mensen bewust maken van de werking van dat brein! In deze verschrikkelijk tijd van oorlog, waar nare beelden op ons netvlies komen of we dat willen of niet. Weten hoe je omgaat met onrust in je brein, oude patronen waar je al jarenlang tegenaan loopt. Het brein is voor mij een belangrijke sleutel in de oplossing van zoveel leed. Byron Katie schreef in haar boek Vier vragen die je leven veranderen dat ‘onze gedachten verantwoordelijk zijn voor al ons lijden’. Ze heeft een punt, de uitkomst van je gedachten, is zo enorm bepalend voor jouw leven en hoe je het ervaart!

Ik nodig je met liefde uit voor mijn Masterclass, die ik iedere maand geef. Je kunt hier kijken op welke datum die ingepland staat. Je bent meer dan welkom om aan te sluiten. Daarin deel ik mijn kennis en weten over het brein vanuit holistisch perspectief, als holistisch GZ-psycholoog maar ook vanuit mijn Oosterse opleidingen, zodat je aan het einde van de Masterclass meer weet over hoe jij de rust in je brein en bestaan terug kunt brengen.

Wat ik je vandaag als tip mee wil geven is om in kleine dingen al rust te gaan pakken. Toen ik zo rond mijn 30e las over hoogsensitief zijn, realiseerde ik me hoe belangrijk alleen zijn, stilte en natuur was om mijn brein tot rust te krijgen. Onze achtertuin is dus een gratis en dagelijkse bron van inspiratie maar ook van rust. De kleuren blauw en groen zijn van nature rustgevend voor het brein. Of je een tuin hebt of niet, kijk eens omhoog als de zon schijnt naar de blauwe lucht. Kijk naar het lentegroen dat ontluikt en neem een minuut om te blijven kijken. Het is een instant oppepper voor je brein om tot rust te komen.

Mocht je deze blog lezen en denken, vertel mij maar meer over dat brein of heb je vragen? Mail me gerust, ik neem graag de tijd om met je mee te denken!

Warme groet, ik wens je een inspirerende week toe 🍀🌟

Monique