Geef mij vrije dagen, zon en een stapel boeken. Visualiseer er een pak markeerstiften bij, felgekleurde plakkers en mijn ultieme dag is zojuist gecreëerd.  De afgelopen dagen las ik een aantal gave boeken. En zoals dat gaat met boeken vol wijsheid en verdieping, mijn brein werd geraakt door de woorden én tegelijkertijd sprongen er allerlei laadjes open.

Mijn brein smult van leren, ontplooien en iedere keer als ik lees, stapelt kennis zich op kennis. Zo volgde ik na de universiteit de GZ-opleiding, waarin de cognitieve gedragstherapie een flink aandeel in de lestijd had. Niet tot mijn genoegen, eindeloos functieanalyses, betekenisanalyses en casusconceptualisaties maken. Alleen die woorden al, ik werd er niet heel gelukkig van zeg maar.

Vrij omschreven in mijn taal, gaat het daarin om gedachten, gevoelens en gedrag. Omdat je denkt, krijg je emoties en daardoor doe je dingen of niet. Wetenschappelijk aan alle kanten onderzocht en bewezen, ofwel evidence based. En dan moet het goed zijn hè, dé oplossing voor iedereen ofwel behandelingen die in een protocol gegoten zijn en waarvan zorgverzekeraars vinden dat je zo zou moeten behandelen.

En dan gaat het bij mij schuren, want laten we eerlijk zijn, als praten alles op zou lossen, dan zouden die wachtlijsten er toch niet zijn? Vanuit mijn holistische visie past dat ook niet, want ieder mens is uniek en daar past alleen maatwerk in. Waar natuurlijk best een stuk cognitieve gedragstherapie in past, want als holistisch GZ-psycholoog omarm ik ook de wetenschap.

Waarom het niet werkt,  uitsluitend cognitieve gedragstherapie, heeft in mijn visie alles met het brein te maken. Praten en taal zijn onderdeel van ons bewuste brein. Ons hele leven speelt zich af volgens eeuwenlang gevormde regels, meningen, ongeschreven regels en cultuurnormen en waarden, dat kon omdat we woorden ontwikkelden en leerden, zodat we ergens een betekenis aan geven. Bijvoorbeeld spiritualiteit kun je niet beetpakken, maar iedereen heeft er woorden voor. Net als een calorie, geen idee hoe dat eruitziet, maar iedereen weet dat je er daar niet te veel van moet eten.

Woorden zorgen zorgen voor prikkels en ik zocht het even na: Vandaag de dag verwerkt ons brein per dag gemiddeld honderdtwintigduizend prikkels tegenover ‘slechts’ een flinke vijfentwintigduizend per dag in de Middeleeuwen’. Maar liefst 5 x meer! En met al die prikkels moet je brein iets, er moet een betekenis aan gegeven worden, veilig of niet veilig. Met als gevoel mega veel piekeren en overprikkeld raken, als het té veel wordt.

Tel daarbij de bullshit van alle ongeschreven regels op, hoe het heurt of wat jij denkt wat anderen over jou denken. Of je het wel goed genoeg doet, er wel bij hoort. Alleen al in het onderwijs en de zorg, waar ik zelf zicht op heb, rijzen alle nieuwe regels, leervormen, therapievormen en regels van zorgverzekeraars de pan uit. Geen wonder dat de werknemers knetter overprikkeld raken.

Bizar detail? Het gebeurt allemaal IN jouw brein. Al dat denken, piekeren om razendsnel te kunnen schakelen en dus veilig te zijn. Niemand anders dan jij bepaalt hoe je denkt, al is het grootste gedeelte daarvan onbewust en aangeleerd. En echt, ik ga er van ‘aan’ als ik mensen kan leren dat je je brein ook echt kan leren omdraaien naar een veel positievere uitkomst. Daar meer grip op krijgen maakt een wereld van verschil in de rust die je ervaart in je brein en dus in JOUW LEVEN.

Hoe ik ook kijk en onderzoek, ik kom altijd weer uit op dat magische brein. Ik zie het bij mijn klanten, ik merk het als ik zelf geraakt word door woorden van anderen, op social media, in de pers. Inmiddels weet ik hoe ik daar snel weer rust en balans in terug kan krijgen en het is mijn Heilige Vuur om dat aan zoveel mogelijk mensen te leren. Preventie dus, zodat de mensen in het onderwijs en de zorg gewoon kunnen blijven werken. Met plezier en daarna naar huis kunnen gaan en ook echt de deur dicht kunnen doen. Om te genieten van al het moois dat er daarnaast ook is.

Heilig Vuur dus, meer bewustzijn voor het brein, zodat de rust terug kan keren en ook kan blijven. Ik heb natuurlijk mijn e-book, mocht je die nog niet gelezen hebben. Vraag ‘m hier aan en maak gelijk stappen. De Masterclass is er binnenkort weer, daar ga ik veel meer vertellen over het brein en hoe je daar de rust terug kunt pakken.

Heb je vragen, mail me gerust, ik ruim met liefde tijd in om ze te beantwoorden!

Wens je een wondervol mooie week toe & warme groet,

Monique 🌟🍀💚