Ik ben dol op kaartendeck ’s en vandaag trok een kaart als inspiratie onderwerp om voor jou te schrijven. Het trekken van kaarten is al jarenlang een gewoonte, wanneer mijn brein de zaak over dreigt te nemen en ik behoefte heb aan helderheid. Of als ik zoals nu, inspiratie kan gebruiken om te schrijven.

Voordat je denkt, de wat? Een kaartendeck is een set kaarten, met daarop een inspirerende tekst of bemoediging. De bekendste is veruit de Tarot, die voor veel mensen een hoog zweefgehalte heeft. En als je nu denkt, ja lekker dan, trek jij nou ook al kaarten? Jazeker, omdat het me meestal helpt om een nieuw pad in mijn brein te vinden. Iets waar ik nog niet eerder aan dacht en wat ik kan koppelen aan wat ik al wel weet!

Ik trek een prachtige kaart uit de deck Boodschappen van de Engelen. Ik ben gelovig opgevoed en ben dat nog steeds. Al praktiseer ik dat niet meer binnen een vastomlijnd kader zoals de kerk en noem ik mezelf eerder spiritueel. Voor mij is dit nog altijd het werk dat ik mag doen en waarin ik altijd afstem op mijn klanten én het Grote Geheel. Dus kom maar door met de Engelen 🙏😊

‘Wat is jouw grootste wens’, las ik op de kaart. Bijna iedereen heeft dromen, de één groot, de ander kleiner. Natuurlijk is dat afhankelijk van de situatie waarin je je op dit moment bevindt. Heb jij of een dierbare gezondheidsproblemen, is het herstellen en weer gezond worden het allerbelangrijkste. De ander koopt kwistig staatsloten, in de hoop de jackpot te winnen, zodat ze hun dromen waar kunnen maken.

Zelf had ik dik twintig jaar geleden een groot verlangen om een eigen praktijk te starten. Naast werken en studeren, startte ik met het opbouwen van mijn praktijk. Dat ging met vallen en opstaan en ik dacht vaak om ermee te stoppen. Ik ben dankbaar waar ik nu sta, kan bestaan van mijn praktijk en vind veel zingeving en voldoening in mijn werk.

En dat is precies waar ’t mis kan lopen. Het hebben van een verlangen, een droom, een wens of een doel is wat mij betreft mega belangrijk. Een stip op de horizon zetten zorgt ervoor dat je de koers richting jouw doel kan zetten. Het moeilijke daarbij is dat we het liefst gelijk daar willen zijn, waarbij we vergeten dat het realiseren van doelen écht stap voor stap gaat. De lat ligt vaak veel te hoog en dat vindt jouw brein niet fijn!

Het grote verlangen van veel van mijn klanten is, dat ze rust in hun hoofd en lichaam kunnen ervaren. Dat ze niet meer vervallen in eindeloos piekeren, beter gaan slapen en daardoor evenwichtiger in het leven staan. Zodra ze zich realiseren dat ‘het anders moet’ omdat ‘het zo niet langer kan’, moet dat ook in één keer allemaal veranderd worden.

Dan komt er een bak perfectionisme bij kijken waar je u tegen zegt. We gaan én gelijk sporten, die cursus volgen, een coach inschakelen, afvallen en gezond eten. Waardoor je brein én onder druk komt te staan én van de leg gaat.

Het brein smult van ritme, het liefst een vast en bekend ritme. Dit betekent dat wanneer jij dingen in jouw leven anders aan wil gaan pakken, dit een proces is en geen wedstrijd. Dat je daarbij flink de controle wil houden en op wilskracht door buffelt, ik zie je! Been there, done that.

En echt, dat werkt niet! Wat wél werkt is een koers uitzetten. Je brein laten wennen aan kleine stappen, waarbij je successen kan vieren. Niet alles tegelijk aanpakken en vooral ook: Die lat dus niet zo hoog leggen! Vanuit wetenschappelijk onderzoek is al jaren duidelijk: Voor een blijvende gedragsverandering moet je die kleine stap minimaal 90 dagen herhalen, zodat het een nieuw patroon wordt in jouw brein. Dan heb je wilskracht niet meer nodig om ’t ook vol te houden.

Zie je nou, lieve jij, dat je daardoor bijna met de zweep achter jezelf aan gaat rennen? Waardoor jouw brein in de krokodillenstand schiet en gaat overleven? Dat is een recept voor falen, want je brein kiest altijd het meest efficiënte patroon om de rust weer te laten keren. En dat is dan precies wat je altijd deed en niet meer wilt.

Er is geen quick fix! Je hebt jou nodig, liefdevol zijn naar jezelf en 1 ding kiezen waar je je de komende maand op wil focussen. Een kleine stap, realistisch en die je vol kan houden. Beginnen met iets kleins zorgt ervoor dat je in beweging komt. Een koers uitzet naar die stip op de horizon.

Juist die kleine simpele stappen vormen een fundament om steeds nieuwe stappen toe te voegen. Je kan het cognitieve gedragstherapie noemen, zelfliefde of wat jij maar wilt. Het helpt je vooruitkomen, met een lat op dié hoogte waar jij nog overheen kan kijken.

Vind je het lastig om die eerste stap te kunnen maken of zijn het teveel stappen? En zou je willen dat er iemand meedenkt? Mailen waar je tegenaan loopt mag, dan kan ik met je meedenken. Als je mijn e-book nog niet gelezen hebt over hoe jij de lat lager kan leggen, kan je die hier aanvragen.

Ik hoop dat je hier weer inspiratie uit mag halen en wens je een mooie week toe!

Warme groet,

Monique 💚🌟