‘Iedereen zal wel denken dat ik de boel niet onder controle heb’, zo vertelde een cliënte me in haar sessie. En zij is bepaald niet de enige die ik een variatie daarop hoor vertellen de afgelopen weken. Een thema dus bij veel van jullie en daardoor een briljant onderwerp voor mijn bericht aan jou.

Ze heeft al maanden last van hoofdpijn, die maar niet overgaat. Ermee naar de huisarts ging ze niet, ze was immers niet ziek en lag niet op bed. Ze heeft van huis uit geleerd, ‘als je half kan, moet je heel gaan’. Dus ook al heeft ze vaak te weinig geslapen, ze blijft doorgaan.

Wat ze eigenlijk niet in de gaten heeft, is dat ze zichzelf daardoor al langere tijd uitput. Iedere keer een centimeter verder, waardoor ze ook niet in de gaten heeft dat ze telkens inlevert op gezondheid, vitaliteit en dus op haar levensgeluk. Als het al ter sprake komt, maakt ze haar problemen kleiner of plaatst met humor een opmerking. We gaan het er natuurlijk niet over hebben! Het irriteert haar dat ze gevoeliger is voor wat anderen van haar denken, dan haar lief is.

Wanneer jij hier onbewust bent aangeland, loopt de druk vaak nog verder op en blijf je in een nare vicieuze cirkel ronddraaien. Ik noem ’t vaak de hamster in molentje, die maar door blijft rennen. Herken je dat? Dat je hoofd niet stil blijft staan, ook als jij al op de bank zit, of erger nog, in bed ligt? Niet zelden jezelf veroordelend dat je ’t maar niet rustig krijgt in je hoofd?

De meeste mensen willen controle, ook al spreken ze dat niet altijd hardop uit. Op de manier hoop je dan om de rust te krijgen waar je zo naar snakt. Alles met perfectionisme aanpakken, zodat je die controle alsjeblieft maar hebt. Om maar niet, oh horror, die onrust in je lijf te voelen.

In ons onbewuste brein speelt zich het grootste gedeelte van onze gedachten af, wel 95%. Maar heel vervelend, ze zijn onbewust, maar wel bepalend voor jouw gedrag en jouw leven. Als 95% onbewust gaat en maar 5% bewust, kan je je voorstellen dat je zo’n onbestemd onderbuikgevoel kan hebben als je niet helemaal overziet waar je op dat moment in verzeild bent geraakt. En het voelt alsof je de controle bent kwijtgeraakt.

En wat doet jouw fantastische brein, het kiest direct zelf zijn programma uit waarmee het denkt dat het jou het beste helpt. Het brein kiest de meest makkelijke route, volautomatisch, onbewust voor jou, om te zorgen dat je veilig blijft. Eén van de gevolgen kan overmatig piekeren zijn, omdat je brein dat al langere tijd doet en zo hoopt om tot een oplossing te komen.

Vaak lukt dat ook, maar als je al langere tijd op de glijbaan van uitputting naar beneden glijdt, raak je de controle kwijt. Raakt jouw brein overprikkeld, met alle gevolgen van dien. Oh horror, terwijl je zo je best doet om dat te voorkomen! En zoals ik vorige week al schreef, er is geen quick fix, omdat het herstel stap voor stap mag gaan.

Wat ik vandaag met je wil delen is de bewustwording dat het overgrote gedeelte van ons gedrag is aangeleerd! Als jong kind leren we al in onze omgeving wat wel wenselijk is en niet. Zo’n ingesleten opmerking als ‘als je half kan, moet je heel gaan’, hoorde je wellicht vroeger vaak in jouw omgeving. Dat heb je automatisch overgenomen, het zit in jouw onbewuste brein gegrift. Het plopt op zodra jij gedachten krijgt dat je liever in je bed zou willen blijven liggen, omdat je het eigenlijk niet meer trekt. En je daaraan niet toe kan geven, omdat de onrust in je lijf en hoofd zo groot wordt, dat je toch maar naar je werk toegaat. En nog meer energie verliest dan je lief is.

Een eerste stap die ik je aan wil raden is bij jezelf onderzoeken welke oude patronen er bij jou bestaan. Waar loop jij telkens tegenaan? Wat irriteert jou al zó lang, waar je maar geen controle op krijgt? Je hebt om dit te onderzoeken maar één patroon nodig, welke springt het eerst in jouw gedachten? Voorbeelden zijn ja zeggen tegen werk overnemen van een collega, terwijl je dat helemaal niet zou willen. Extra werken, omdat er zieken zijn en zo kun jij er wellicht wel meer dan één bedenken.

Vorige week gaf ik je de tip om de aankomende maand 1 onderwerp te kiezen waar je je op zou focussen over wat je wilde veranderen voor jou! Tien tegen één dat wat nu in jouw brein als eerste omhoogkomt, daarmee te maken heeft.

Liefdevol daarnaar kijken en voelen wat het met je doet, kan je helpen om bewustwording te krijgen. Je kunt erover schrijven, welke gedachten komen omhoog als je aan dat éne ding denkt? Van wie heb je dat altijd gehoord of van wie heb je dat geleerd? Schrijf erover, teken het, maak een moodboard. Zo begin je met de reis om het draadje te volgen wat leidt naar bewustwording.

Bewustwording is zo ontzettend gaaf, om dat dit de eerste stap is om iets te gaan veranderen aan dat patroon. Stap voor stap. Er is geen goed en er is geen fout, geef jezelf de vrijheid om voluit te schrijven. Geef jezelf de ruimte én de tijd om te ontdekken waar jij onbewust jezelf saboteert, je energie weglekt en daardoor veel te veel van jezelf weggeeft. En ja, dat is allemaal ontstaan uit angst. Helder krijgen waar die vandaan komt, is een eerste stap in jouw heling ervan.

Ik hoop dat dit bericht je op positieve wijze aanraakt en ik hoop nog meer dat je de uitdaging aangaat om te schrijven. Het draadje te volgen en als je daar niet uitkomt, mail me dan zodat ik met je mee kan denken.

Sluit ik deze week met humor af 😊 Humor is de combinatie van kracht en kwetsbaarheid, die maakt je oersterk! Een lieve collega had een cliënte in de kamer, die in paniek uitriep: ‘Iedereen denkt natuurlijk dat ik …’, waarop mijn collega super droog vroeg: ‘Heb je dat aan iedereen gevraagd dan?’ Ze bleef even stil, waarna ze in een bevrijdende slappe lach schoot.

Wens je een wondervol mooie week toe & warme groet,

Monique 💚🌟