‘Lekker dan’, is misschien de eerste gedachte bij deze titel. Misschien schiet je gelijk in je allergie, wat denkt dat mens wel niet! Er schuilt achter deze titel een hele onbewuste wereld, de wereld van jouw onbewuste brein.

Niemand wil door een ander arrogant genoemd worden. Althans, de meesten van ons niet. Door alleen al deze titel te gebruiken, is jouw brein razendsnel aan het invullen wat ik daar mee bedoel. Onbewust ben je aan ’t invullen wat die ander wel niet zal bedoelen. En zal jouw brein met oplossingen komen in de vorm van gedachten. Een proces dat razendsnel verloopt. Want Oh Lord, je wilt wel de controle houden. Waar gaat dit over?!

Wat betekent dit voor jou? Dat is wat jouw brein helder wil krijgen in een split second. Het gebruikt het jouw zintuigen, horen, zien, voelen, proeven, ruiken en walging. En in jouw onbewuste brein worden al die waarnemingen tot een beslismoment gevormd: Veilig of onveilig.

Het gevoel dat iemand jou arrogant vindt, ontstaat dus in jouw onbewuste brein dat direct in actie komt als dat niet helemaal veilig aanvoelt. Onbewust ben je getriggerd en reageert jouw lichaam met onrust, je rottig voelen en piekeren.

Jouw onbewuste brein heeft feilloos gesignaleerd dat je geraakt bent op een oud stuk. Daar zijn verschillende metaforen voor, Carl Jung noemde het onze schaduw. Datgene wat verborgen is, maar wat wel in jouw brein zit. Verdrongen omdat ’t te pijnlijk voor je was of onbewust geprogrammeerd door jouw omgeving als jong kind, wat je ook maar overkwam wat niet veilig voelde. En jouw brein? Dat wil daar helemaal niet naar toe!

Jouw brein neemt zijn taak bloedserieus als ’t aankomt op jou veilig houden. Je brein bepaalt en is 3 x meer gericht op het vermijden van pijn en lijden, dan aan geluk. Daardoor wil ’t oh zo graag die schaduw, wat je ook trauma kan noemen, dat pijnlijke bij jou vandaan houden.

Het rottige is alleen dat wat in je brein zit, ook in jouw lichaam mee resoneert! Je voelt je rot en onrustig in je lichaam, alleen weet je maar niet waarom! Daarom is weten hoe jouw brein werkt, een stap in de bewustwording die broodnodig is om vooruit te komen en uit je oude patronen te stappen.

Er zit goud in jouw brein! In jouw onbewuste brein wel te verstaan, want als jij geraakt wordt bij ’t vermoeden dat iemand jou arrogant vindt, dan zit daar jouw goud. Daarin zit de sleutel waarmee jij je kan bevrijden uit de gevangenis van gedachten.

Alles heeft een tegenhanger, draai ‘ik wil niet arrogant zijn’ om en je komt uit op de alom heersende jawel, angst op afwijzing. Hoe pijnlijk ook, die bewustwording is goud. Daarmee kan jij aan het werk om te kijken waar dit vandaan komt, onderzoeken en uiteindelijk omarmen.

Klinkt simpel, is het niet. Je brein zal sputteren en je liever bij ’t oude houden, veel veiliger vindt ’t dat. Daarom vraagt het aandacht en tijd om daar iedere dag aan te werken, 90 dagen om die gedragsverandering voor elkaar te krijgen.

Soms is dat in je ééntje niet te doen. Als je al langer rondloopt in cirkels van vermoeidheid en piekeren, blijven rennen voor anderen en niet weten hoe dit te stoppen? Misschien is ’t een plan om dan op te staan voor jou! Mailenmag, ik denk mee waar ik kan en waar ruimte is. Omdat dit nou eenmaal mijn Heilige Vuur is, zoveel mogelijk mensen een stap verder te brengen, naar hun goud. Om trauma te helen, zodat de gestagneerde energie vrijkomt en het je kracht wordt. Ik ben benieuwd wat deze blog met je doet, zou je dat met me willen delen?

Wens je een mooie week toe & Hartegroet (veel te warm voor een warme groet 😊),

Monique 💚🌟