Nog niet zo lang geleden was ik er stellig van overtuigd dat alles wat ik te doen had, even belangrijk was. Dat een ‘to do list’ best 3 A4-tjes lang kon zijn en dat het afstrepen van taken best lekker was. Vol overgave plande ik mijn dag vol, om telkens opnieuw te concluderen dat mijn lijst niet korter was geworden. En dat ik niet af had wat ik wilde, simpelweg omdat het veel te veel was om op één dag te doen!

Hoewel ik goed ben in plannen, vergat ik daarbij iets essentieels. Zo simpel als ik er nu over nadenk, dat ik er gewoonweg overheen keek. Ik volgde een 3 maanden traject bij een expert, die me de ogen opende en me mega veel tijd bespaarde!

Tijd is namelijk je kostbaarste goed, alle minuten die voorbijgaan, zijn weg! Hopelijk goed besteed, maar wel weg. Niet meer over te doen, verleden tijd. En als ik jou een beetje ken, werk je keihard! Doe je nooit niets, maar voel je net als ik in ’t verleden, dat je nooit echt afkrijgt wat je wilt.

Alles in het leven wordt mentaal helder doordat we er woorden aan gegeven hebben, zodat je er een betekenis aan kan hechten. Vaak zijn dat woorden die je als klein kind al leerde, waardoor ze diep in jouw onderbewustzijn zijn verankerd. En je als het ware op de automatisch piloot gelooft dat dit ook waar is.

Dat is niet de schuld van jouw ouders, immers, zij zijn ook het totaal van hoe zij zijn opgevoed met normen en waarden. Heel veel regels werden honderden jaren geleden al geroepen, maar niemand onderzoekt ze in de tegenwoordige tijd of het nu ook nog klopt. Sterker nog, of het voor jou PERSOONLIJK ook klopt!

Wat iedereen zegt en doet, is niet jouw waarheid. Meestal is dat een algemeen geldende waarheid. Maar zoals jij is er maar één in dit hele Universum! Ons brein doet het liefst zoveel mogelijk automatisch, bij bepaalde woorden zal je getriggerd worden tot een gedachte, een actie. Omdat dit is wat in jouw onbewuste brein is verankerd.

Hoog tijd dus voor zelfonderzoek! Als jij met regelmaat op social media te vinden bent, weet je dat je ongemerkt soms veel tijd kwijt bent én dat je voortdurend aan het kijken bent wat anderen doen. Op social media zie je vaak de ‘plastic fantastic’ verhalen van anderen, hoe geweldig ze eruitzien, hoe succesvol ze zijn.

Jouw brein gaat gelijk met je aan de haal als je niet stevig bewust bent dat gelijkwaardigheid NIET betekent dat we allemaal gelijk zijn aan elkaar. Weet je nog, jij bent uniek! Dus waar de één met magische koffie kilo’s afvalt in een maand volgens een post op Instagram, zal dat voor jou niet opgaan. Zo’n post triggert je, want je wilt ook zo slank zijn. Diep in jouw onbewuste brein worden oude patronen aangetikt en voor je ’t weet is je stemming en je zelfbeeld op slag een stuk lager afgesteld. Of in ’t ergste geval heb je in een impuls de koffie besteld en ben je veel geld kwijt aan iets dat niet werkt.

De plaatjes die je worden voorgeschoteld zijn gebaseerd op een verhaal dat niet klopt. Het verhaal dat we collectief zijn gaan geloven dat we moeten doen wat een ander ook doet. Daardoor neem jij dagelijks besluiten, met een mindset waarmee je je met anderen vergelijkt. Maar nooit afstemt op wat jij vindt, denkt en voelt. En lijkt alles even belangrijk.

Omdat we vinden dat we ook succesvol, slank en wat al niet meer moeten zijn, vergelijken we met anderen en leggen we ongemerkt op heel veel vlakken de lat veel te hoog. Om iets wat niet jouw verhaal is, ook niet bij jou past omdat jij jouw eigen verhaal hebt! Ik neem je mee in mijn oude verhaal.

Mijn mindset werd onder andere gevormd door een verhaal uit de Bijbel, de gelijkenis van de Talenten. Lang verhaal kort, een rijke vader gaf zijn zonen respectievelijk 5, 2 en 1 Talent, je zou ’t zakken met goud kunnen noemen.  Met de boodschap om daar iets mee te gaan doen. Natuurlijk was die met 5 talenten succesvol en verdubbelde tot 10. En die met 2 deed hetzelfde. En daar komt ie…de zoon die het ene talent kreeg was mogelijk teleurgesteld maar vooral zoals ik ’t lees angstig om zijn talent kwijt te raken. Hij stopte ’t geld in de grond, om ’t later weer op te graven. Je kunt ‘m voelen bij ‘de verantwoording’ die de rijke vader hield. Nummer 1 en 2 werden de hemel in geprezen. Nummer 3 kreeg de boosheid van zijn vader over zich heen en hem werd alles afgenomen. En wat waren dan in vredesnaam mijn talenten? Wist ik veel als kind?

Nou is dat mijn interpretatie van mijn brein, het is een hardnekkig patroon geworden. Immers, dat werd me als kind ook gezegd, ik moest mijn talenten gebruiken. En dat bedoelde mijn ouders echt liefdevol, want de tijdgeest. Het werd het begin van de ratrace, de lat altijd hoog leggen, bij alles. Het was nooit goed genoeg, want hé, die 2 hadden wel mooi hun talenten verdubbeld. Terwijl dat niet mijn verhaal is, maar een verhaal uit de Bijbel! Dat het nooit goed genoeg was, kreeg zo zijn vorm.

Toen die helder was, moest ik op zoek naar mijn talenten. Dat ene ding waar ik gelukkig van werd. Dat vond ik vooral uit, door uit te vinden waar ik niet gelukkig van werd. Ging ik verhalen uitpluizen, woorden van mijn eigen betekenis voorzien. Voelen wat de taal van anderen voor invloed had op mijn gedrag en acties. Dat kostte me jaren.

Ik vond mijn goud in het werken in mijn eigen praktijk. Ontdekte nog meer goud door dagelijks bewust te zijn van mijn waarheid, wat wil ik, wat is voor mij belangrijk. Die oude vastzittende patronen, gebaseerd op oude verhalen die niet kloppen, beïnvloedden lange tijd mijn mindset.

Met die mindset neem je dagelijks vele besluiten, wat maakt dat je gedachten onderzoeken op waarheid voor jou, enorm belangrijk is. Die eindeloze to do list die jij maakt, helpt je niet. Uitzoeken wat voor jou het meest belangrijk is wel! Voor mij is het onderhouden van mijzelf. Pas daarna komt het werken met jou, met mijn klanten. Echt? Ja écht!

Met jezelf onderhouden, de broodnodige dosis zelfliefde die je jezelf iedere dag mag geven zorg je ervoor dat jij kijkt naar wat JOUW talent is. Al is op Insta iedereen slank, succesvol, verdient een ton per jaar. WHO cares, jij bent die ander niet! En bouw je zo een stevig fundament voor jouzelf waar je op kan bouwen, op kan staan.

Fundament bouwen, dat leer je niet op school.  Al jarenlang heb ik het verlangen om daarvoor een training te schrijven. Sinds vorige week weet ik dat dit een ‘Droom met een Deadline’ is. Ik ben daarom naast mijn eigen onderhoud, mijn werk in de praktijk al met mijn talenten bezig om dit te realiseren. Stap voor stap, iedere dag opnieuw. Lezen, schrijven en helen, dat zijn mijn talenten.

En toen ik die stap helder had, kon ik me daarop gaan focussen. Geen eindeloze to do list meer, maar controle over WAT ik te doen heb. Hulp inroepen bij dingen die ik niet kan, zoals de wondere wereld van de techniek. Heb ik nog steeds een coach, laat ik me steunen. Ik kies iedere dag wat ik die dag moet doen, om die deadline te gaan halen. Dat geeft zoveel rust, dat mijn brein veel beter kan focussen. In het moment kunnen doen wat ik op dat moment moet doen. Stap voor stap.

Het is een lange mail geworden, maar ik geloof Heilig in waarde delen en hoop dat dit je inspireert tot nadenken. Dit is zo’n belangrijke basis dat ik ‘m hier helemaal voor jou op wilde schrijven. Ik ben oprecht benieuwd wat dit met jou doet en vind het fijn als je dit met mij wil delen.

Wens je een mooie week toe & warme groet,

Monique 💚🌟