Hilarisch als je erachter komt, dat balans ook zo’n woord is wat we zijn gaan normaliseren, terwijl de meeste mensen niet direct kunnen zeggen wat balans dan is. Lekker dan, als jouw praktijknaam toch écht A Touch of Balance is. Mag die dan ook de kliko in?

 

De naam A Touch of Balance heb ik al sinds 2002 geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Toen ik op 1 november 2001 nog persoonlijk mijn bedrijf in ging schrijven bij de KvK, moest ik direct een naam verzinnen. Gek als ik ben op dolfijnen, werd dat Dolfijn-Shiatsu.

 

Toen had ik al dromen om mijn praktijk uit te bouwen. En dan was die naam Dolfijn-Shiatsu niet zo tof. Toen ik op een avond TV keek naar de Engelse detective serie A Touch of Frost, wilde ik de betekenis opzoeken in het Nederlands, letterlijk vertaald betekent dit ‘een vleug balans’.

 

Die raakte, want dat is precies wat ik deed en nog doe! Ik geloof oprecht dat ik slechts een toevoeging biedt in energie en behandeling aan mijn klanten in wie en wat zij zijn. Een vleug balans dus, A Touch of Balance, zodat mijn klanten hun eigen balans weer kunnen hervinden. Die naam heb ik toen gelijk als extra handelsnaam ingeschreven. Het duurde nog jaren voor ik die naam ook als praktijknaam ging gebruiken, omdat mijn werk sterk veranderd was door alle opleidingen en training die ik mocht doen.

 

Je wordt er mee doodgegooid, balans terugkrijgen, hervinden, you name it. Het woord balans is naar mijn mening een beetje een heilige graal geworden voor veel mensen. Als we die hebben, dán zijn we succesvol en gelukkig.

 

Denken we……wat bloedje eerlijk, wat is nou eigenlijk balans? Kijken we daarbij naar anderen hoe balans zou moeten zijn? Of durven we naar binnen te keren en te kijken wat de betekenis van het woord balans voor jou persoonlijk is? Daar zit per mens nogal verschil in, vooral in de uitkomsten. Passen die ook echt bij jou?

 

Stel je voor, jouw leven is op dit moment perfect in balans. Hoe zie je er dan uit? Wat heb je dan bereikt? Waar ben je en waar werk je? Hoe voelt dat, die perfecte balans?

 

En nu even voor ’t echie: Hoe realistisch is dat? Hoe hoog ligt de lat dan op al die vlakken? Heb jij genoeg tijd en ruimte voor jezelf, heb je al je werk gedaan wat je wilde? Heb je daarbij ook nog het ideale gewicht, omdat je tijd hebt om gezond te koken en te sporten? Kortom, ben jij miss of mister perfect op al die vlakken?

 

Daar word je dus doodongelukkig van, het is gewoon NIET realistisch om op al die vlakken je balans te houden. Het bestaat niet, dus zullen we het woord balans lekker in de kliko gooien?

 

De realiteit is meer dat je een gemiddelde balans hebt in jouw leven. De normaalverdeling in de afbeelding laat zien dat de uitschieters helemaal links en rechts zitten. Waarbij we soms helemaal uit balans schieten wanneer we nare dingen meemaken en diep in de put zitten. Of ineens succesvol zijn en ons een dag on top of the world voelen. Dat zijn niet de meeste dagen…meestal zit je dus in het midden. Wat op zich al een reden is tot dankbaarheid wat mij betreft. Ik ben niet perfect en vind dat een verademing.

 

Trek je dat door naar jouw leven, dan is het naar mijn mening belangrijk je bewust te zijn dat je dus NIET alles tegelijk in balans kan houden. En dat je bewust mag zijn dat wanneer je kiest om bijvoorbeeld gewicht te verliezen, daar dingen voor moet laten én tijd in mag plannen om te bewegen. Dat betekent dat je wellicht eerder op moet staan, je voeding moet plannen vooraf en tsja…sommige dingen echt moet laten staan. Samengevat kun je niet aan alle dingen evenveel tijd en energie besteden, dus hoef je daar ook niet naar te streven. Kan die aanname dus ook de kliko in.

 

Het goud ontstaat als jij na een periode van uit balans zijn, omdat je bijvoorbeeld gezonder wilt gaan leven, uiteindelijk dat verlangde gezonde gewicht bereikt. Dat voelt als magie en belangrijk om dat succes te vieren. Je hebt ander gedrag aangeleerd en dingen ontzegd, waardoor je nu succes ervaart.

 

Jouw brein smult van successen vieren, daar wil het graag meer van en het is één van de sleutels om snel resultaat te boeken. De weg om op jouw gezonde gewicht uit te komen, was zwaar en dankzij de inzet van wilskracht op de juiste momenten, ben je aangekomen waar je wil zijn.

 

Omdat het na een aantal maanden ook nieuw gedrag is geworden, heb je daar minder wilskracht voor nodig en is sporten en gezonde voeding een automatisch patroon in jouw brein, wat een gezonde gewoonte oplevert. De vrijgekomen tijd en energie heb je dan beschikbaar om andere dingen aan te pakken. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: Een ding tegelijk aanpakken is succesvoller dan alles tegelijk willen veranderen.

 

Een gemiddeld mensenleven duurt 4000 weken, zo schreef Oliver Burkeman in een recent verschenen boek. Ik heb het niet gelezen, maar vond de titel nogal binnenkomen. Ik ben nu 57 jaar oud en heb de afgelopen jaren in mijn inner circle gezien hoe het leven van dierbaren ineens kan stoppen of drastisch veranderen. We staan er zo weinig bij stil, zijn bezig met de lat hoog leggen, harder rennen voor anderen dan voor onszelf en zo schiet onze kostbare tijd voorbij. Streven we naar dingen, die totaal irrelevant zijn als het aankomt op jouw gezondheid en geluk.

 

Wat ik jou gun, is dat je in jouw leven kijkt naar wat voor jou het allerbelangrijkste is. Ik meld het vaak, schrijf erover. Het ordent je brein en maakt helder waar jij jouw kostbare tijd aan wilt besteden. Je zal uit balans zijn, dat is een feit. De normaalverdeling is op jou van toepassing, net als voor iedereen.

 

Ik maak bewust de keuze om me alleen nog maar te focussen op waar mijn Hart werkelijk ligt. Dat betekent dat ik besluiten moet nemen, oncomfortabel ben en weet dat daar juist mijn groei ligt. Dat betekent dat mijn nieuwe onlinetraject en bedrijf mijn eigen naam gaat dragen, Monique Bakhuijzen. Daar hoort een nieuwe website bij en een online Academy. Omdat de balans veranderd is en niet meer verbindt met de GGZ-praktijk door alle wet- en regelgeving. A Touch of Balance blijft als ggz praktijk voorlopig nog bestaan, maar ik kijk uit naar een nieuwe balans en groei om voor jullie nog meer waarde te kunnen bieden. Nieuwe informatie deel ik natuurlijk met in mijn mails aan jou.

 

Ik ben oprecht benieuwd wat deze mail met jou doet en vind het mooi als je dat met me wil delen

 

Er staan nieuwe data voor de Masterclass Breng je Brein tot Rust ingepland eind september, gratis omdat ik wil delen! Mocht jij je in willen schrijven, dan kan dat met deze link

 

Wens je een mooie week toe, warme groet,

Monique💚🌟