Het was weer eens zo ver, ik werd om 4 uur wakker vannacht. Nog hartstikke donker probeerde ik de slaap weer te vatten. Dat lukte niet, ik stond al ‘aan’, omdat mijn agenda prettig uitdagend vol zit. Om vijf uur ging ik er maar uit en moest lachen. De 5 A.M. club zou trots op me zijn, een gewoonte die veel succesvolle mensen eropna houden, als ik social media mag geloven.

 

Ik ben al vroeg buiten, omdat ik de kliko aan de straatkant moet zetten en dat vooral niet wil vergeten. Ik haal heel diep adem en ruik de geur van de herfst die onmiskenbaar in de lucht hangt. Aansluitend doe ik mijn ademhalingsoefeningen in de tuin, ik geniet. Wat een heerlijke start van mijn dag!

 

De herfst is de periode van loslaten en opruimen, de eerste bladeren vallen al van de bomen. De storm en regen van die hier eerder passeerden, zorgen voor een wandelpad vol eikels die al zijn gevallen, de eerste paddenstoelen laten zich zien. De kleuren, de geuren en weer eerder donker worden, ik hou oprecht van de herfst.

 

Het is ook de tijd waarin volgens de Vijf Elementen, de emotie melancholie sterker aanwezig is. In het westen gebruiken we daarvoor vaak het woord depressie, wat naar mijn mening te zwaar klinkt voor deze periode. Somberheid en melancholie zijn echt andere koek dan een echte depressie. ‘De blaadjes vallen weer van de bomen’, ‘de donkere dagen komen er weer aan’. De taal van de herfst die ik vaak hoor uitspreken of lees.

 

Ik zie in deze periode wel dat de problemen, waar mensen mee te dealen hebben toenemen. Wanneer de druk oploopt, kunnen problemen veel groter lijken en overheersend worden in je brein. Het verlangen van mensen om dat op te ruimen, is vaak in deze periode groter dan in de zomer. 

 

Hoe groot dat verlangen ook is, meestal ben je je maar van een gedeelte van het probleem bewust. In je onbewuste brein kunnen heel andere mechanismen aan het werk zijn, waardoor je met een ‘blinde vlek’ blijft kijken naar oplossingen daarvan. En zoals Einstein het prachtig verwoordde: “Je kunt problemen niet oplossen met dezelfde gedachten, als die ze veroorzaakt hebben’.

 

Het is de beweging van de natuur, de energie trekt nu naar binnen en naar beneden in alle levende wezens op dit halfrond. Tijd dus om op te ruimen en los te laten wat je niet meer dient. De energie in deze periode helpt je om te onderscheiden waar je afscheid van mag nemen en wat niet meer nodig is. Ik geloof dat ook jij hierin zelf stappen kan maken om een draai te maken naar een oplossing. Daarom deel ik hieronder tips om je op weg te helpen.

 

De long en de dikke darm zijn de organen die bij de herfst horen. Loslaten en opruimen kun je zelf bevorderen door deze organen te ondersteunen. Dat is niet ingewikkeld, maar vereist zelfliefde van jou door tijd te nemen om aandacht aan jezelf te besteden. Wat helpend is in deze tijd:

 

  1. Ademhalingsoefeningen zijn altijd al belangrijk, maar om je longenergie te verzorgen nu een extra aandachtspunt. Tegelijkertijd help je zo ook je dikke darm mee, hoe dieper in de buik je ademhaalt, hoe meer ontspanning je daar ook krijgt.
  2. Maak ruimte om te wandelen buiten. Dat hoeft niet altijd in het bos te zijn, maar ga naar buiten. De vochtige herfstlucht ruikt niet alleen heerlijk, maar is ook gezond.
  3. Extra aandacht geven aan je voeding kan eenvoudig door te eten wat er nu van het land komt. De natuur geeft ons juist nu die voeding, die ons in dit jaargetijde helpt. Er zijn veel mogelijkheden om bij je lokale boer producten te kopen, duurzaam voor de natuur en voor jou. Veel groenten eten helpt je dikke darm om gezond te blijven en dus ook om los te laten.
  4. Pas je ritme een beetje aan. Ga wat eerder naar bed, neem wat meer rust.
  5. Spullen opruimen die je niet meer nodig hebt, versterkt de beweging van het loslaten. Het maakt letterlijk ruimte.

 

Deze tips helpen je mee om de energie van dit jaargetijde goed te benutten. Tegelijkertijd kun je door deze tips toe te passen, ook bewust worden van gedachten en patronen, die eerder nog onbewust waren. Door op te schrijven wat je observeert over jezelf, orden je je brein en heb je bewustwording. Bewustwording op zijn beurt helpt in het proces van opruimen en jouw persoonlijke groei.

 

Ik hoop dat deze mail je inspireert en helpt met loslaten en opruimen. Mocht je daarin vastlopen, mail me dan zodat ik met je mee kan denken.

 

Als stip op de horizon: dinsdag 27 september om 19.30 uur is de Masterclass BRENG JE BREIN TOT RUST ingepland en natuurlijk mag je je via deze link inschrijven.

Wens ik je een wondervol mooie week toe & warme groet!

Monique 🍁🍂✨