Ik heb zo’n inhaakkalender gekregen van het MailBlue, het bedrijf waarmee ik deze mails aan jou stuur. Die geeft bijzondere dagen weer jawel hoor, Blue Monday staat erop. Open deur en goede aanleiding om over te schrijven. Je ontvangt de mail een dag later, dan hebben we die depressiefste dag alvast gehad. Volgens de kalender dan……

Toch krijg ik een beetje de kriebels van die aandacht voor Blue Monday, in de media tuimelen de berichten van depressie over elkaar heen. Dat het bijna gangbaar taalgebruik lijkt te zijn, ‘ik voel me depri’, ik trek het niet’. Terwijl een échte depressie, echt heel andere kost is. 

Een inkijkje: Jaren geleden ging op thuisbezoek bij een cliënte van in de zeventig die moeilijk ter been was. Ze was al langere tijd somber, nadat haar zoon was overleden. Ik werd door haar huisarts gebeld, of ik met spoed langs wilde gaan. Ik trof een grijze, grauwe en kwetsbare dame, liggend in bed. Gestopt met eten en drinken, het hoefde voor haar niet meer. Drie dagen daarvoor had ik haar nog in redelijke toestand gezien en gesproken, ik heb nog nooit iemand zó hard in een klinische depressie terecht zien komen. Dit beeld komt met regelmaat naar boven als ik berichten langs zie komen over depressie. 

Een paar kenmerken op een rij, even in vrij vertaald in mijn taal:

 • ‘Sombere stemming, gedurende het grootste deel van de dag en bijna elke dag.
 • Duidelijk verminderd(e) interesse of plezier in alle of bijna alle activiteiten, gedurende het grootste deel van de dag, bijna elke dag, nergens zin in hebben.
 • Behoorlijk gewichtsverlies zonder dat dieet wordt gehouden, of gewichtstoename, of bijna elke dag een afgenomen of toegenomen eetlust.
 • Problemen met je slaap, inslapen of doorslapen of soms ook helemaal niet slapen en je bed niet uit kunnen komen.
 • Je overprikkeld voelen, onrustig of juist niet in beweging kunnen komen.
 • Vermoeidheid of verlies van energie, bijna elke dag.
 • Gevoelens van waardeloosheid of buitensporige of onterechte schuldgevoelens, bijna elke dag.
 • Verminderd vermogen tot nadenken of concentreren, of besluiteloosheid, bijna elke dag.
 • Nare gedachten dat je er liever niet meer zou zijn.

En je moet er zoveel last van hebben, dat je niet meer kan functioneren. DAT, is dus een depressie.

Veel mensen herkennen wel kenmerken, zeker in deze toch wel bizarre tijd. Voor sommigen absoluut in deze tijd, je zal je zaak maar weer hebben moeten sluiten en dik in de penarie terechtkomen omdat je het niet meer kan bolwerken! Of in de zorg en onderwijs telkens opnieuw schakelen. Dat kost je al snel je nachtrust, geeft overprikkeling, je raakt verder vermoeid en dan kan je de glijbaan in neerwaartse spiraal al snel te pakken hebben. En wil ik je heel graag wat slingers geven om op te hangen om uit die neerwaartse spiraal te komen.

 • Je brein smult van ritme. Dus ja, zoveel mogelijk dingen doen op dezelfde tijden op een dag. Denk aan opstaan en slapengaan op hetzelfde tijdstip, dezelfde tijdstippen eten enzovoorts.
 • Ga naar buiten! De zon schijnt op dit moment en haal dat licht naar binnen in je ogen en dus je brein! Het helpt bij het beter kunnen slapen en verhoogt je stemming
 • Frisse lucht en ademhalingsoefeningen doen geven je brein hoe dan ook lucht, dus ontspanning. Pas ze in je dagelijkse ritme in.
 • Spoiler alert: Alcohol helpt om je gevoelens even te verdoven, maar levert je veel meer gezondheidsnadelen en legt vaak de focus juist op daar waar je vandaan wilt komen. En ja in dat rijtje hoort ook overeten thuis en suiker eten. Suiker heeft mega invloed op de je stemming.
 • Wat je erin stopt aan voeding, is je brandstof voor de dag. Zoals mijn Japanse leermeester altijd zei: Als je er vuilnis instopt, krijg je er ook vuilnis uit. Voeding dus in plaats van vulling.

Met deze tips kan je direct aan de slag, zodat je erger voorkomt. Preventie is een belangrijke pijler van holistisch werken, een belangrijke reden voor mij om te delen in mijn mails. 

Tot slot ben ik op deze Blue Monday vooral dankbaar, omdat ik met een aantal cliënten succesvol hun traject afsloot. Wanneer deze mail je raakt en je mijn steun goed kan gebruiken, is er dus ruimte om behandeltrajecten op te starten. Mocht je hier meer over willen weten, vraag dan mijn gratis Breinstorm aan. Kijken we samen of ik van betekenis voor je kan zijn.

Agenda voor de komende periode:

De Masterclass van 11 januari jl. was een feest en werd door de kijkers heel positief ontvangen. De volgende is op dinsdagavond 8 februari 2022 om 19.30 uur ingepland, meer dan welkom om erbij te zijn! Inschrijven kan met deze link