Heb jij dat weleens? Dat je ergens over schrijft of over nadenkt en dat ’t dan in de realiteit gebeurt? Schreef ik je vorige week over mezelf klein houden en de grote omkeer in mijn leven na dat motorongeluk van 24 jaar geleden, wat natuurlijk gewoon trauma was. Op de dag dat je die mail kreeg, kreeg mijn brein een trigger van hier tot Tokyo.

Ik geef het grif toe, na dat ongeluk ben ik angstig gebleven voor motorrijden. Mijn grootste angst kwam vorige week uit, namelijk dat mijn lief Erik in de namiddag belde dat hij van zijn motorfiets gereden was. Hij vertelde dat hij zich wel beurs voelde, maar ok was. Ik kon dat telefoongesprek in alle rust met hem voeren. Bleef kalm en werd het me helder dat er vooral materiële schade was. Ze waren veilig in het hotel, gingen zich verzorgen en vooral een nacht goed slapen.

Ik leg de telefoon neer, blijf kalm en krijg het gevoel dat ik vertraagd beweeg. Terwijl ik rustig op de bank zit, schiet mijn hartslag omhoog en verkrampen mijn nek en schouders. Een vaag gevoel van misselijkheid komt op, ik herken ’t maar al te goed. Hoogsensitief zijn, in mijn rol van psycholoog zitten, blijven handelen, om vervolgens in mijn brein volledig in de krokodillenstand te schieten. Net een echt mens dus.

In één keer ben ik al mijn energie kwijt en zit als zoutzak op de bank. Zou van alles gaan doen om aan mijn nieuwe plannen te werken, niet dus. Ik wilde huilen, maar er kwamen geen tranen. Die hele planning, daar kwam helemaal niks van terecht.

En hoe vervelend ook, dit is een normale breinreactie op een nare gebeurtenis uit het verleden, die triggerde in het heden. Ons brein heeft nu eenmaal de taak om ons veilig te houden en signaleert met verve een onveilige situatie. Waardoor ik lichtelijk bevries en mijn vermogen om mijn denken om te zetten in handelen, nogal naar beneden wordt teruggedraaid. Een energielek dus, je lichaam reageert direct met je brein mee.

Gelukkig weet ik hoe ik hier ‘de waarnemer’ van kan zijn. Door mijn kennis van het brein en mijn jarenlange ervaring om hiermee te werken, is er een grote bewustwording. Dit is wat mijn brein nu doet, maar dat dit niet is wat ik NU ben!Daardoor voel ik al die breinreacties wel, is ’t een energielek van jewelste, maar kan ik toch blijven handelen en rustig nadenken.

Daardoor kan ik mijn gereedschapskist met oefeningen moeiteloos naar bovenhalen en ga mijn ademhalingsoefening doen. Mijn brein wordt rustiger, ik kan weer nadenken en neem het besluit om die avond niets meer te hoeven doen, anders dan vroeg naar bed gaan. De rust keert weer, ik slaap Goddank als een blok die nacht.

Dankzij al die breintraining kan ik gewoon mijn werk doen en vooral wegblijven van zelfoordeel. Ik neem direct het besluit dat alle acties die ik die week zou willen doen, naast mijn werk met klanten, opschuiven naar de week erna. Ook dat geeft direct rust in mijn brein.

Wat jij hieruit kunt halen, is dat wanneer je onverwacht geraakt wordt, of zoals in de neurobiologie gezegd een trigger ervaart, je brein daarop direct zal reageren. Door je bewustwording van het brein te vergroten, leer je ook om, zoals Victor Frankl het ooit schreef in zijn boek Man’s Search For Meaning, tussen de gebeurtenis en hoe jij daarmee omgaat, ruimte zit.

Die ruimte kan je benutten om een actie te doen, die je helpt je brein tot rust te krijgen. Die ademhalingsoefening, de natuur ingaan, etherische olie gebruiken in een verdamper, douchen, muziek luisteren die je kalmeert, voldoende slapen. De mogelijkheden zijn legio.

Ik gaf lange tijd maandelijks mijn Masterclass Breng je Brein tot Rust juist om de bewustwording van het brein te vergroten. Dankzij alle waardevolle feedback van de kijkers, blijkt dat de behoefte aan meer informatie, kennis en kunde groter is dan ik in 1 uur kan geven. En hakte ik de knoop door om in de zomermaanden met de Masterclass te stoppen en deze te gaan herschrijven. Dat betekent ook dat de Masterclass die op 14 juni a.s. gepland stond, komt te vervallen. Als jij al hebt ingeschreven, ontvang je van mij een persoonlijke mail.

Mocht je toch klem zitten, of meer willen weten over wat ik voor jou kan betekenen als jouw brein te veel met je aan de haal gaat, mail me dan. Ook in de zomermaanden is de praktijk open, is er de mogelijkheid voor een gratis Breinstorm en vind je in mijn e-book ook veel informatie, mocht je die nog niet hebben.

Inmiddels heb ik weer rust in mijn brein en gaat het mijn lief goed. En daar ben ik, zo na een roerige week, heel dankbaar voor.

Wens je een mooie week toe, blijf veilig en gezond!

Monique 🌟💚