‘Het is me weer niet gelukt om het mediteren vol te houden, ik snap niet waarom ik er nog aan begin, ik heb gewoon geen discipline’. Ik kijk mijn klant aan en voel vanuit mijn Hart hoe hard zij is voor zichzelf. Dat ze van zichzelf zoveel eist, dat het godsonmogelijk is om daaraan te voldoen. En begin haar te vertellen waar haar brein haar uit goede bedoelingen de verkeerde kant op stuurt.

 

We zijn zo gefocust op succes, terwijl succes voor iedereen een andere betekenis heeft. En we hebben geleerd in taal dat ‘discipline’ daarvoor heel belangrijk is. Dat woord heeft zoveel betekenis gekregen in ons brein, dat we denken dat we alleen met ‘discipline’ dingen kunnen bereiken.

 

Was het maar zo’n feest! Het heeft namelijk helemaal niets met discipline te maken, hoogstens een beetje! Ik ben van mening dat ‘discipline’ een woord is wat je mag schrappen om jezelf op de kop te zitten.

 

Want dat is precies wat we doen, dagelijks in taal, onszelf afstraffen als we dingen niet voor elkaar krijgen. Door die woorden wordt, zoals ik al eerder schreef, een gevormd pad in jouw brein geactiveerd. Volautomatisch dus, daar heb jij zelf geen invloed op, omdat het brein als taak heeft jou te beschermen.

 

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen, het brein besteedt 3 x meer energie aan het vermijden van pijn en lijden, dan aan geluk. Dat is ook logisch, want dat is zijn of haar hoofdtaak! Jou veilig houden en die taak neemt jouw brein bloedserieus!

 

Vanuit de wetenschap is al talloze malen bewezen, dat het veranderen van gedrag niet van de één op de andere dag gaat. Dat is natuurlijk wél waar we enorm naar verlangen, direct resultaat! Niet meer piekeren, niet meer jezelf overwerken, overeten, stoppen met alcohol drinken, meer sporten, meer tijd voor jezelf hebben. Vul maar in wat op jou van toepassing is.

 

Vaak beginnen we heel voortvarend, discipline alom die eerste dagen. Totdat je een tegenslag krijgt, ’s avonds heel moe bent of als jij als vrouw in jouw cyclus je hormoonschommelingen krijgt. Dit is een mooi voorbeeld: Er ligt een stuk chocolade in de kast en al die dagen kon jij daar goed vanaf blijven. Wanneer de druk in jouw brein te hoog oploopt en je langs die kast loopt, kan het zomaar zijn dat je je niet meer in kan houden en voor je ’t weet heb je die hele reep op.

 

Om jezelf vervolgens af te straffen met woorden, jezelf veroordelend dat het je weer niet is gelukt. Jouw brein koos op het moment dat het de druk op voelde lopen, voor jouw veiligheid. Dus kiest het zoals ik al schreef, volautomatisch dat oud pad dat chocola echt helpt. Het is gewend geraakt dat chocolade een kortetermijnoplossing is voor jouw vermoeidheid, onrust, je kunt ’t zelf verder invullen wat op jou van toepassing is.

 

Korte termijn fijn = lange termijn pijn, is een quote van Margriet Sitskoorn (even opgezocht, ere wie ere toekomt) en die is enorm passend op heel veel onderdelen in ons leven. Ons brein kiest direct voor die korte termijn, dat is hoe de neurobiologie werkt.

 

Maar, er is geen Quick-fix, ook dat kan ik niet vaak genoeg herhalen. In plaats van strengheid en discipline, mag je je realiseren dat er moed voor nodig is om dingen te veranderen. Dat je bij veranderingen je brein tegenkomt, met soms forse angst tot gevolg die je blokkeert.

 

Het begint met een eerste stap, een besluit dat JIJ jezelf zoveel waard vindt dat je iets belangrijks voor jou wil doen, wil veranderen! Het heeft tijd nodig, een stip op de horizon met een lange termijn doel.

 

Het staat in talloze artikelen en onderzoeken zwart op wit, het aanleren van ander gedrag dat je wenst, kost gemiddeld 90 dagen voordat het automatisch gedrag wordt. Dus ja, ook voor jou en ook voor mij!

 

Zo ben ik al een aantal maanden aan het werken aan mijn onlinetraining. Ik had de lat daarbij hoog gelegd, vanuit mijn verlangen om voor jullie een training te maken waarin je het fundament van jouw leven goed neer kan leggen. Daarbij kwam ik allerlei obstakels tegen, waaronder mijn ‘techniek paniek’ zoals één van de mensen waarmee ik sprak dat noemde. Daar blokkeerde ik volledig door, wist niet waar te beginnen.

 

Ik heb er hulp voor ingeroepen, leer van anderen HOE ik dat mag gaan doen en weet dat ook mijn brein die 90 dagen nodig heeft om stappen in de goede richting te gaan maken. En is mijn onlinetraining niet een 21 dagen training met Quick fix waardoor je in 5 stappen van al je shit af bent. Zo werkt het namelijk gewoon niet.

 

Het wordt een onlinetraject van 3 maanden en ik weet dat ik dat niet in een maand kan maken. Dat mijn perfectionisme soms keihard om de hoek komt kijken, omdat ik wil dat het waardevol mag zijn voor jullie. Dat er allerlei techniek bij komt kijken en ik knetter dankbaar ben dat ik daar geweldige vrouwen, expert in hun vakgebied, voor heb gevonden die me daarbij helpen.

 

En heb ik ook voor mijzelf de lat lager gelegd, ook ik kan voor mijzelf niet het godsonmogelijke eisen en alles 100% doen. Mijn agenda is vol met afspraken, toch ben ik iedere dag bezig met het onlinetraject, leg ik iedere dag 2 stenen in dat fundament. Nam ik recent het besluit om mijn vrijgevestigde GGZ-praktijk die ik met liefde heb en houd, los te koppelen van mijn nieuwe plannen, omdat dit mijn brein veel meer helderheid geeft. Er een hele nieuwe website komt onder mijn eigen naam, waardoor ik veel meer vrijheid voel om mijn plannen te realiseren en neem daar de tijd voor.

 

Ik hoop met heel mijn Hart dat dit bericht je mag inspireren tot meer zelfliefde. Dat je je realiseert dat het veranderen van gedrag niet over 1 nacht ijs gaat en dat je daar tijd en ruimte voor mag nemen. Die Quick fix is er niet, hulp voor jou is er wel als je voelt dat je dit niet alleen kan. Ook al is de onlinetraining nog in ontwikkeling, ik kijk graag met je mee of ik op een andere manier van betekenis kan zijn voor jou. De makkelijkste manier om met mij in gesprek te komen, is om een Breinstorm voor jezelf in te plannen. Hoe vol mijn agenda ook is, ik heb hiervoor een aantal plekken gereserveerd in mijn agenda. Als jij via deze link de aanvraag doet en het intakeformulier invult, kijk ik met liefde of ik voor jou van betekenis kan zijn.

 

Wens je een wondervol mooie week toe, warme groet,

 

 

Monique💚🌟