Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik moet het even verteren, alles wat opnieuw over ons heen komt met nieuwe maatregelen. Daar had ik even voor nodig, ook om mijn agenda en planning maar weer eens om te gooien. Waardoor deze mail wat later bij je in de mailbox aankomt dan bedacht. ‘Wat is er nog meer mogelijk’, een zin die ik telkens hardop uitspreek als ik daarin in mijn brein vastloop.

Het is winter volgens de Vijf Elementen en hoewel ik groot fan ben van het brein, is dat maar een gedeelte van het verhaal. We hebben namelijk een lichaam, we zijn een geheel en zijn verbonden met alles om ons heen. Als je net als ik hoogsensitief bent en een sterke intuïtie hebt, komen alle indrukken en de energie van anderen, veel sterker binnen. Het verwerken en duiden van al die indrukken, meestal diepgaand dus langer mee bezig, zorgen voor topdrukte in je brein. Met alle spanningen in onze maatschappij van dit moment, daar gaat het dan vaak mis.

Ik hoor mijn klanten uit het onderwijs zeggen: “Nog 4 weken tot de kerstvakantie’. En mijn hemel, wat heb ik een respect voor de mensen die in het onderwijs en de zorg werken. Altijd maar ‘aan staan’, steeds opnieuw schakelen en tsja, daar komt ‘ie weer, ook daar topdrukte voor het brein, wat bakken energie kost. En dan heb ik nog niet over Sinterklaas en kerst, wat vaak veel extra tijd kost in voorbereiding. En een kerstvakantie die laat begint met als start de kerst in ’t weekend. Alsof je privéleven deze maand al niet genoeg uitdagingen heeft.

Sommigen slepen zich echt voort, slapen slecht en merken aan het piekeren dat ze wéér tegen hun grenzen aanlopen. Vaak niet bij machte om daar zelf grip op te krijgen. Omdat ze op hun automatische piloot gaan leven, omdat jawel, je brein de regie overneemt. Daarom vind ik dat brein zo magisch, omdat je, wanneer je beter weet hoe jouw brein werkt, het je krachtigste creatie tool kan zijn.

In de natuur maakt alles zich op voor een winterslaap en ik ken mensen die niets liever zouden willen. ‘Ik heb zin om een dekbed over mijn hoofd te trekken en maak me maar wakker wanneer de zon gaat schijnen’, zo gaf een klant eerder aan. En wij met z’n allen maar rennen! Black Friday gekte, shoppen, die decembermaand terwijl ons lichaam zegt: Hallo! Winter! Er is minder energie voorhanden, dus stop daarmee. En precies daarom schiet je brein mede in de overlevingsstand, waarbij het nou net die dingen als patroon kiest, die je niet dienen. 

Wat is er nog meer mogelijk in deze decembermaand? Topdrukte in je hoofd, een brein wat niet tot rust komt. Wat je zou zelf kunnen leren om te doen? Inzichten krijgen, zodat je in kleine stappen kan draaien en tot rust kan komen? 

Ik geef volgende week dinsdagavond 7 december, mijn Masterclass BRENG JE BREIN TOT RUST  om 19.30 uur Je kan inschrijven met deze link. Ik zie je graag!