Een aantal weken geleden postte ik een bericht op LinkedIn over Holistisch werken. Ja, ik ben GZ-psycholoog én ik werk holistisch, iets wat niet heel gebruikelijk is om te roepen in de GGZ wereld. Inmiddels is het artikel meer dan 24.000 x bekeken. In mijn beleving is dat heel veel, maar wat ik vooral prachtig vind is dat veel mensen gereageerd hebben en commentaar hebben achtergelaten. Het inspireert me om verder te gaan met schrijven over holistisch werken, omdat ik weet dat het werkt!

Holistisch leven startte voor mij in 1999 met mijn opleiding Shiatsu therapie, nog half in de kreukels na een motorongeluk. Shiatsu verlichtte mijn klachten en leergierig als ik ben, wilde ik daar nog veel meer van weten. Nooit gedacht dat ik die 4 jarige HBO opleiding zou afronden, maar wat een prachtige reis werd dat, die nu nog steeds voortduurt.

Daar leerde ik over ritme. De 5 Elementen, de I Tjing. Dat alles verbinding met elkaar heeft en dat de seizoenen in het land waar je leeft, je kunnen steunen in jouw beweging door het leven. Meters boeken heb ik verslonden, opleidingen gevolgd en alles geabsorbeerd. Het is een belangrijke waarde in mijn werk en mijn leven. En zorgt ervoor dat ik eigenlijk nooit meer ben gestopt met leren.

Alles heeft een ritme, jouw hart, jouw brein, jouw ademhaling en kortom dus jouw hele leven IS ritme. We hebben onze vaste gewoontes, opstaan, eten, gezin, werken en ga zo maar door. Ik schreef in mijn vorige blog over hoezeer ons brein daar van houdt. Zelfs als het ritme minder gezond is, dan nog zal je brein alles doen wat nodig is om balans te houden. Met een minder handige uitkomst dan je zou willen.

Verstoringen van jouw ritme stoppen de bekende beweging voor het brein en zorgen dus direct voor een ervaren onbalans. De kunst is om dit te leren herkennen en er vooral ook gebruik van te maken. Het sluipt er soms zo makkelijk in, die onbalans!

Beweging en dus actie helpt om hierin je inzicht te vergroten

Hoe ziet jouw dag eruit? Welke vaste momenten zijn er van opstaan, eten, persoonlijke verzorging, gezinstaken en zorgtaken, werk, ontspanning en weer gaan slapen? Hoeveel slaap je en slaap je snel in of juist niet? Kan je doorslapen of word je wakker tussendoor en hoe laat is dat? Wanneer slaat bij jou de stress toe, hoe kwam dat en op welke tijd was dat? Vul het vooral aan met wat voor jou zinvol is.

Als je een week opschrijft hoe jouw ritme nu is, welke tijden daarbij horen, welk gevoel het je geeft. Na een week schrijven kan je teruglezen en kijken waar je patronen herkent. Een A4 of notitieboekje is genoeg, het hoeft niet perfect, maar weet dat het je na die week een schat aan informatie oplevert. Spoileralert: Het geheim zit ‘m in ’t echt gaan DOEN, pas dan werkt het voor jou.