Het galmt in mijn oren, iemand op straat roept ‘Gewoon doorgaan’. Ik verwonder me over de directe reactie in mijn gedachten en de spanning die ik op voel lopen in mijn lichaam. Het lijkt alsof de geluiden op straat plotseling veel intenser binnenkomen, lijken er veel meer mensen om me heen zijn dan daarvoor. Ik merk dat ik hyper alert ben en dat alles in een paar seconden.

Herkenning. 

Na een aantal diepe ademhalingen realiseer ik me dat er in mijn hoofd stormachtig veel gedachten naar boven komen. Herinneringen aan vroeger, zoals ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’ en ‘als je half kan, moet je heel gaan’. Het was de tijdgeest en mijn ouders gaven deze woorden vaak mee als er tegenslag was. Veel te veel ongevraagde gedachten blijven ronddraaien in mijn hoofd.

Wat ik bij mijn klanten zie.

Hoe hard ze werken, hoeveel eisen ze aan zichzelf stellen en hoezeer zij zichzelf op de kop kunnen zitten als de to do list, die standaard veel te lang is, weer eens niet is behaald. Waardoor ze de neiging hebben om als maar harder te gaan rennen. Gewoon doorgaan, dat zachte stemmetje in je hoofd negerend dat je het echt rustiger aan zou moeten doen. En weten ze niet meer hoe ze dat moeten stoppen.

Waarom blijf je maar doorgaan?

Al die onbewuste boodschappen waarmee we groot geworden zijn, zijn opgeslagen in ons brein. En vormen daar diep ingesleten patronen, waardoor je telkens opnieuw in dezelfde valkuilen blijft schieten. Dat komt omdat het brein zijn of haar taak om jou veilig te houden, bloedserieus neemt en het meest snelle, minst energie kostende actieplan in werking zet om weer rust te krijgen. 

Soms ga je daardoor juist harder rennen, omdat het afmaken van bijvoorbeeld je werk je rust geeft in je hoofd. Kan je bedenken dat wanneer je steeds meer werk op je bord krijgt, jouw brein steeds vaker dat seintje geeft dat je harder moet werken. Het werk moet immers af zijn, voordat jij rust kan nemen.

Twee tips die je gegarandeerd gelijk helpen.

1. Word je bewust van je lichaamshouding. Vaak zitten we op het puntje van onze stoel, alleen de voorvoeten op de grond. Jouw brein interpreteert dat als mogelijk onveilig. Wat helpt is om je beide voeten plat op de grond te zetten en zover als mogelijk naar achteren in je stoel zitten. Voel of je het verschil in lichaamsspanning waar kan nemen.

2. Word je bewust van je ademhaling. Haal je snel adem, of zit jouw ademhaling hoog in je borst? Ook daarvan vindt jouw brein iets en zal meer reageren door onrustig te worden. Wat helpt is om tip 1 toe te passen en vervolgens 10 x diep in- en uit te ademen door je neus. En kijk ook hier of je verschil in je lichaamsspanning kan voelen. 

Deze tips leveren al in een minuut meer rust in je brein en je lichaam op. Waardoor je minder energie verbruikt en met meer focus kan werken. Ik ben benieuwd naar je ervaringen en zou ’t mooi vinden als je die met me wil delen, je mag me daar zeker over mailen.