Ik weet niet of het mij ligt, maar ik word een beetje dol van alle mails met aanbiedingen die in mijn mailbox landen. TV kijken of internet, de Black Friday aanbiedingen vliegen je om de oren. Wat ik allemaal wel niet kan besparen!

Persoonlijk vind ik de dag voor die Black Friday veel mooier: THANKSGIVING. Daar zit een Nederlands stuk historie in. Aan het begin van de 17e eeuw weken Engelse gelovigen, de Pilgrim Fathers als geloofsvluchtelingen uit naar Nederland. Vanuit Rotterdam besloten zij de overtocht te wagen naar de ‘Nieuwe Wereld’, in de hoop daar een nieuw vaderland te vinden. Deze Pilgrims worden beschouwd als medegrondleggers van het huidige Amerika. Hun dankdienst voor de eerste oogst in hun nieuwe vaderland is in Amerika uitgegroeid tot de jaarlijkse Thanksgiving Day. Dus is Thanksgiving een nationale feestdag in de USA, de 4e donderdag in november, waarop het de traditie is om dank te zeggen (traditioneel aan God) voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. Altijd op de vierde donderdag in november, mét de hele familie en die onvermijdelijke kalkoen. Daarna hebben de Amerikanen een vrije dag en gaan ze massaal shoppen voor Kerstmis. Ziedaar Black Friday.

Ik hou van tradities omdat het verhalenvertellers zijn. En dat is precies wat ons brein de hele dag doet, verhalen maken. Uit alles wat we waarnemen vormt het brein een verhaal om gedrag te bepalen. Dan snap je die schreeuwerige overprikkelende reclames met flitsende foto’s gelijk een stuk beter. Tel erbij op dat een brein daarbij ook nog eens flink gericht is op het vermijden van verlies en tsja, dan wil je die kortingen toch niet mislopen! Duurt het nog een jaar voor die aanbieding ooit weer kan komen! Pak nu je kans….Tien tegen één dat je dingen koopt, waar je uiteindelijk niks mee doet. Om verlies te vermijden, maar wat kost je dat dan? 

Waar ik veel meer van hou is dank je wel zeggen. Dat maakt in je brein een heel ander verhaal, waarbij verlies op dat moment geen rol meer speelt. Dankbaarheid is een krachtige versneller van geluk ervaren. Iedere avond bewust tijd maken om op te schrijven waar je dankbaar voor bent, geeft je brein voor het slapen gaan ontspanning. ’s Ochtends opstaan en ze nog een keer doorlezen, is een waardevol begin van jouw dag. Het heeft mij persoonlijk veel gebracht door deze oefening dagelijks te doen. En is Thanksgiving een mooie reden om juist te delen en weg te geven.

Heel eerlijk kijk ik zelf ook naar een specifiek merk laptops en naar de aanbiedingen die ze mogelijk hebben op Black Friday. De bestelling staat al klaar, want de laptop die ik nu gebruik is 13 jaar oud en begint wat te piepen en kraken. Een welbewuste investering dus, die ik ook zonder een aanbieding ga doen. Mijn Thanksgiving en dank je wel vandaag is dat ik dankbaar ben dat ik die investering kan doen. Om zo met jullie te kunnen delen en waarde geven in mijn mails, mijn Masterclasses en om in contact te kunnen zijn met jullie.

Mijn eerdere aanbod om wanneer je vastloopt, een gratis Breinstorm in te boeken, blijft deze Thanksgiving week dus gewoon nog staan. Mail me dan of ik voor jou een plek kan maken. 

Natuurlijk wens ik je een wondervol mooie week toe, maar vooral: Blijf veilig en gezond. Ik wens je een mooie Thanksgiving toe, dank je wel dat jij mijn mails leest en we zo in verbinding zijn💚

De agenda voor de komende weken:

💚 Dinsdagavond 7 december is de Masterclass BRENG JE BREIN TOT RUST  om 19.30 uur Je kan inschrijven met deze link. Meer dan welkom in deze barre tijden voor het brein.

Warme groet,
Monique