Ik loop naar beneden mijn woonkamer in op de eerste dag van het nieuwe jaar, een tikkie uit mijn ritme, want de leuke muziekprogramma’s beginnen altijd pas Nieuwjaarsnacht. Een stapel dozen met kerstkaarten en postzegels kijkt me aan, ik baal. Wéér had ik dat goede voornemen om op tijd te gaan schrijven, mét persoonlijke boodschap. Wéér ingehaald door te veel te moeten doen en dan ’s avonds uitgeteld op de bank zitten. Shoot……

Het kost me een paar seconden om ervan los te komen. Ja, ik had het me voorgenomen en nee, ik had geen idee dat mijn planning zo in de soep zou lopen de laatste dagen van het jaar. Ik had er simpelweg geen invloed op. Mogelijk is dit een moment van herkenning voor je: Goede voornemens en vervolgens dat zeurende gevoel dat het je weer niet helemaal gelukt is zoals jij het wilde?

Je kunt de voorbeelden aan alle kanten invullen, afvallen, meer bewegen, meer tijd voor jezelf nemen. Je hebt het je allemaal voorgenomen en eind december kom je erachter dat je heus wel stappen in de goede richting hebt gemaakt, maar vaker het gevoel dat ’t niet is geworden wat je gehoopt had en wat je verlangde.

Bij vlagen herken ik die innerlijke criticus maar al te goed. Die stemmetjes die ongevraagd je gedachten binnendringen om je te vertellen dat het eigenlijk niet goed genoeg is. Wat ik daaraan altijd zo gemeen vind is dat daardoor schuld en schaamte ontstaan, zodat je nog strenger voor jezelf gaat worden. Angst gaat regeren en je brein, dat raakt erdoor op slot. Feilloos glijd je oude patronen in, omdat dat nu eenmaal is wat je brein doet.

Vanuit wetenschappelijk onderzoek weten we dat gedragsveranderingen tijd nodig hebben, gemiddeld zo’n 90 dagen. Dat is dus 3 maanden. Nu je met deze feestdagen en lockdown danig uit je ritme kan zijn met een blanco jaar in het vooruitzicht, zijn we geneigd om met die innerlijke criticus nu toch echt goede voornemens te maken. Driftig schrijven we een lijstje, dat vaak op een eindeloze to-do list gaat lijken. Waarvan je onbewust ook wel weet, dat het in je tijdsplanning niet realistisch is om te doen. En je op die manier alvast weer een faalervaring creëert.

Ik wens jou vooral een jaar toe met de nodige dosis zelfliefde, waarin je doelen mag stellen die jou dienen. Waar je blij van wordt, maar ook dat je daarbij de wetenschap gebruikt als ondersteuning. Je kunt niet in 1 dag je gedrag veranderen! 

Met de wetenschap en mijn ervaring een liefde deze tips voor jou:

  • Maak dat lijstje gerust met wat je allemaal zou willen veranderen voor jou en haal daar dan één item vanaf. Ja, écht maar een!
  • Werk dat item uit. Bijvoorbeeld als je meer tijd aan jezelf zou willen besteden, is dat nog niet specifiek. Hoeveel tijd wil je aan jezelf besteden, wat zou je dan willen doen en hoe maak je daar tijd voor vrij in je agenda, op welk tijdstip ga je dat doen en in welke ruimte?
  • Mag dat moeilijk zijn en ben je bereid om aan jezelf dat commitment te geven dat je dit ene ding voor jou, ook echt gaat doen. Welk tijdstip past het best voor jou?
  • Houd dit 90 dagen vol, zet het dus ook 90 dagen in jouw agenda als reminder. Hoe meer je dat op een vast tijdstip doet, hoe makkelijker jouw brein het oppakt.
  • Vier het iedere dag uitbundig, doe een dansje of wat voor jou past, als je dat ene ding voor jou hebt gedaan. Je brein zal ervan smullen en daar nog veel meer van willen. 

Ik hoop dat je hiermee een start kan maken om datgene waar jij het liefst verandering in aan zou willen brengen uit liefde voor jezelf. Loop je tegen dingen aan of zou je er met mij over willen brainen, mail me dan, zodat ik contact met je op kan nemen.

Om het jaar goed te starten én nog veel meer te vertellen over dit onderwerp, is mijn Masterclass BRENG JE BREIN TOT RUST op dinsdagavond 11 januari 2022 om 19.30 uur weer ingepland. Inschrijven kan met deze link

Nogmaals veel moois en goeds, gezondheid en geluk in 2022, maak er een magisch mooi jaar van!

Warme groet,
Monique

PS: Die kerstkaarten…ik heb dat gelijk in mijn jaarplanner gezet én in mijn agenda in november 2022. Kan ik ’t loslaten 😊