Herken je dat? Je energie compleet de goot in gezakt, moe en overprikkeld? Je brein vol mist, lichamelijke vermoeidheid, ’s nachts wakker worden en niet meer kunnen slapen? Waardoor jij denkt dat je niet gemotiveerd bent en er eigenlijk niet zoveel uit je handen komt?

Het was hier deze week één feest der herkenning, ik had even forse moeite met het vinden van een prettig werkritme. Met dinsdag lintjesregen waar mijn moeder een lintje kreeg opgespeld, woensdag Koningsdag, was mijn standaard werkritme even van de wagen af. Wij zeiden hier tegen elkaar: ‘Je doet niks op een dag en toch ben je aan het einde keikapot’.

Als je hoogsensitief bent, herken je dat wellicht maar al te goed. In een zaal vol genodigden naar toespraken luisteren, je raakt dan al snel overprikkeld en lekt je energie weg. Ook al omdat je uit je ritme raakt, mijn brein is daar, zo weet ik al heel lang, gevoelig voor.

Fysieke vermoeidheid is best lekker, zoals een stevige boswandeling maken of een stevige yogales. Veel van mijn klanten kennen een ander soort vermoeidheid, die in de wetenschap ook wel wordt aangeduid als mentale vermoeidheid. Ontstaan door langdurige stress, wat een negatief effect op je brein en je lichaam kan hebben. En spijtig genoeg, ben ik naast expert op dit gebied, ook ervaringsdeskundige. Al weet ik inmiddels hoe dat snel om te draaien.

Je brein smult van ritme, eeg-onderzoek laat de meest fantastische golfbewegingen zien. Een vast dagelijks ritme hebben, kost je brein het minste moeite om met meer gemak door het leven te gaan. En wanneer je brein standaard te weinig rust krijg, om welke reden dan ook, dan kan dat leiden tot mentale uitputting.

Hoe je dat herkent? Mentale uitputting heeft een negatief effect op de processen in je brein die met denken te maken hebben, de cognitieve processen. Je kan dan negatiever gaan denken, je concentratie wordt minder en dingen onthouden lijkt ook lastiger te worden. Je stemming kan er danig onder lijden.

Als je ook aan je lichaam merkt dat je vermoeider raakt, spanningen in je lichaam ervaart, slaapproblemen hebt en moeite krijgt om je dagelijkse taken af te krijgen, zouden er al zachtjes alarmbellen moeten gaan rinkelen. Vaak genoeg worden die signalen niet gehoord, je rent wellicht al langere tijd door. Geen tijd om stil te staan bij juist die dingen, die nodig zijn voor jou!

Je brein reageert op stressoren van buitenaf, zoals je werk, je verantwoordelijkheden, verplichtingen die je hebt naar anderen zoals jouw gezin en na Corona stress nu ook oorlog die breeduit gemeten wordt in alle media. Die de prijzen van ons dagelijks leven omhoog laten schieten, met nog meer stress tot gevolg.

Toch zie ik in mijn praktijk dat mentale uitputting vooral ook voorkomt bij mensen die de lat standaard veel te hoog leggen. Perfectionisme als interne stressor, die zorgt dat je altijd ‘aan’ blijft staan. Altijd ja zeggen als er extra werk verzet moet worden, je schuldig voelen als je dat niet doet. Het zijn ingrediënten voor oververmoeid raken en op de bodem van het zwembad landen. Als jij al langer het gevoel hebt dat er niet zoveel uit je handen komt, of moeite hebt om op gang te komen, dan is dat een belangrijk signaal!

Als ervaringsdeskundige én brein expert op het gebied van psychische klachten en het brein, wil ik jou heel graag helpen om die mentale vermoeidheid te tackelen, te voorkomen en nog liever, te elimineren. Als je denkt, ik wil hier meer van weten, mail me dan of sluit aan bij de Masterclass Breng je Brein tot Rust. Je vindt de eerstvolgende datum als je de link aanklikt. Voor die broodnodige eerste stappen naar meer mentale rust.

Wens je een heerlijk week toe & warme groet,

Monique 🌟🍀💚