‘Ik kan er niet meer tegen Monique, ik ben óp! Ik ben bang dat ik straks helemaal in elkaar stort. Vind niks meer leuk, alles is me te veel en naast mijn werk, krijg ik niks meer gedaan. Ik ga ’t liefst om 7 uur al naar bed, maar dat slapen’. Ze vertelde het half huilend, donkere kringen zijn zichtbaar onder haar ogen in een grijsgrauw gezicht.

Ik voelde hoe het me raakte, hoe ik het herkende en voelde met elke cel dat ik deze vrouw wilde ondersteunen om hieruit te komen. Waar ik vorige week schreef over conformeren, dit is waardeloos genoeg zo’n uitkomst ervan! Als je je altijd schikt naar de heersende mening, je aanpast en klein maakt, is de kans groot dat je te ver over jouw grenzen heen gaat.

Het brein raakt steeds verder overprikkeld en dat laat het je weten ook. Een van de gevolgen is piekeren. Een brein dat zich niet veilig waant, omdat de druk oploopt, zal razendsnel werken om dé oplossing te vinden. Zodat je veilig bent en die rottige onrust in je lijf tot bedaren komt. Dat doet het met denken en dus door piekeren!

Hoe langer zo’n situatie duurt, hoe meer de druk oploopt en heel eerlijk, daar kan niet altijd direct de knop voor indrukken om dat tot stilstand te brengen. Het beroerde is namelijk dat je zelf lange tijd niet doorhebt dat je je grenzen steeds verder aan het oprekken bent. En ja hoor, ook al ben ik psycholoog, het is een feest der herkenning 😊

Herkenning of bewustwording? Daar zit een belangrijke clou in. Natuurlijk herken ik dat wanneer ik zoals vorige week om 04.00 uur klaarwakker ben en ik ‘gelijk aan sta’, dat dit niet zo tof is. Maar veel meer nog, is dat voor mij bewustwording. Bewustwording dat ik uit balans ben en bij mag sturen!

Onrustig slapen is één van de kenmerken van burn-out. Slaap is voor het brein de tijd om tot rust te komen en zijn herstellende werk te kunnen doen. Dat is natuurlijk in een notendop verteld, het gaat namelijk niet om het breinproces zelf, maar om de uitkomst voor jou als je slaap onrustig of verstoord is. Tijdens je slaap droom je en passeren de gebeurtenissen van de vorige dag nog eens de revue. Als je al veel stress hebt in jouw leven, heeft dat invloed op de kwaliteit van jouw slaap.

Begrijpelijk dus dat slecht slapen stress veroorzaakt, zeker als dat vaker voorkomt dan je lief is. En dat zorgt er onbewust voor dat het brein nog sneller overprikkeld kan raken. Ik schreef net over bewustwording en ik neem je mee in mijn brein als verhaal hoe het ook anders kan.

Ik ben twee weken geleden ziek geweest en kon niet anders dan mijn afspraken afzeggen. Dat betekent voor mij stress, want dan valt mijn planning in duigen en begint het grote schuiven in de agenda om alles in goede banen te leiden. Ik weet dat ik daardoor stress heb én dat die griep mijn energie even te pakken had gehad.  Ik baalde natuurlijk als een stekker dat ik om 04.00 wakker werd en niet meer kon slapen. Heb het nog geprobeerd, maar ik stond ‘aan’ en dan weet ik na een tijdje woelen, dat gaat ‘m niet meer worden.

De bewustwording is stap 1, een bewuste keuze maken hoe om te gaan met een slechte nacht is stap 2. Je gedachten kiezen is dus heel belangrijk, het brein kent immers geen verschil tussen een negatieve gedachte of een positieve gedachte. De uitkomst maakt echter een wereld van verschil.

Ik kwam in actie, in plaats van piekeren en me druk maken, besloot ik om er vroeg uit te gaan. Ik ben gewoon om 05.30 al gaan werken, met een grote mok ‘pittige’ koffie. Mijn brein roeptoeterde natuurlijk dat ik nog moe was, me brak voelde maar ik maakte de keuze om daar niet naar te luisteren! Ik ging aan de slag met stiften, een gum en mijn agenda om te kijken hoe ik mijn planning de komende weken het beste in kon zetten, zonder over mijn grenzen te gaan. Toen ik klaar was, sprong ik als beloning onder de douche om alle negativiteit van me af te spoelen. Daarbij gebruikte ik Rozemarijn douchegel, geur gaat immers direct naar je midden brein en geeft instant rust.

Ik koos bewust mijn gedachten, negatieve gedachten negeerde ik en formuleerde positieve gedachten. ‘Het gaat me lukken deze week, ik heb een goede planning gemaakt, er is ruimte voor iedereen die nu in behandeling is. Ik ga op tijd naar bed, ik weet zeker dat ik weer goed zal slapen vannacht’. Het zijn maar enkele voorbeelden, maar het werkt! Natuurlijk was de dag lang, was ik keikapot ’s avonds, maar had ik veel voldoening dat alles die dag goed was gegaan. En om ’t dan compleet te maken, schreef ik in mijn dankbaarheidsdagboek wat er die dag allemaal mooi en goed was geweest. Zo sloot ik mijn dag positief af en sliep ik de nacht erop als een blok.

Als jij net zoals mijn klant al langer last hebt van slaapproblemen, dan is de bovenstaande oplossing een eerste stap, maar heb je mogelijk meer ondersteuning nodig. Ik vraag mijn klanten altijd om een slaapdagboek bij te houden, liefst zonder slim horloge omdat die je brein soms verder overprikkelt. Opschrijven hoe laat je naar bed gaat en weer opstaat. Of je snel inslaapt of juist niet, of je wakker wordt en gelijk kan doorslapen of dan juist ‘op aan’ gaat staan. Als je dat een tijdje bijhoudt, bijvoorbeeld 2 weken, kun je zien welke patronen er zijn in jouw slaap en heb je meer aangrijpingspunten voor oplossingen. Mijn klant kreeg door daarnaar te kijken én eraan te werken meer grip op haar oude patronen, ging minder piekeren, waardoor haar slaap verbeterde.

Slaap is belangrijk, zo belangrijk dat ik er in mijn onlinetraining in wording ook een hoofdstuk aan ga wijden. Als je nu op dit moment echt slaapproblemen hebt, laat het dan niet te lang voortduren. Het kan je onnodig uithollen in energie, binnen mijn mogelijkheden kan ik met je meedenken als je me mailt.

Ik hoop dat deze blog je bewustzijn weer wat groter mag maken, wens je een wondervol mooie week toe! Als je iemand kent die deze mail goed kan gebruiken, deel ‘m dan gerust. Graag zelfs, hoe meer bewustwording, hoe liever!

Warme groet,

Monique 💚🌟