Tot mijn grote plezier zag ik een paar dagen geleden in een mail dat er al nieuwe agenda ’s en planners voor 2023 zijn! Jarenlang vond ik dat reuzeleuk, omdat ik dol ben op plannen maken en zoals ik al eerder schreef die eindeloze to do list had. Natuurlijk klikte ik gelijk op die link en ging kijken, ik was er zo een paar minuten mee kwijt. Even later schoot ik in de lach, omdat ik een van mijn oude patronen herkende.

 

Ik schaam me er niet voor, ik word altijd een beetje hebberig als ik planners en agenda’s zie. Zet er vulpennen bij en ik verdwaal een half uur op een webpagina om te kijken. Jarenlang ben ik op zoek ben geweest naar dé ultieme planner of agenda. Of dat nou op papier of online was, ik heb er heel wat gekocht! Dat verlangen naar die ultieme planner was niets minder dan het verlangen om van mijn problemen met plannen af te komen. Dan zou ik eindelijk al mijn taken afkrijgen om eindelijk die rust in mijn hoofd ervaren.

 

Ik schreef je al over die eindeloze to do list en dat dit gewoon niet werkt.  Hoewel ik daar inmiddels veel beter in ben geworden zijn er bij mij ook echt weken bij dat het me niet lukt.

 

Zo heb ik op dit moment een papieren agenda om mijn afspraken met mijn klanten in mijn praktijkruimte in te vullen, want als de stroom uitvalt, weet ik nog wat ik moet doen 😊 Schrijven vind ik fijn, ik kan ’t er altijd bij pakken. Dan is er natuurlijk de verplichte agenda in het elektronisch patiëntendossier die ik daarna invul. En vervolgens Google Calender, zodat ik met anderen kan delen en mijn automatische afspraken in kan laten boeken. Inmiddels heb ik er een geoliede machine van gemaakt, maar het kost me nog te veel tijd naar mijn zin.

 

Ik was nog steeds aan ’t schaven om mijn ultieme plansysteem te krijgen, want er is veel te doen en hoe krijg ik dat voor elkaar? Toen ik afgelopen week mijn kast opruimde, kwam ik planners tegen waar ik enthousiast in begonnen was, maar na een tijdje mee was gestopt. Dat vond ik redelijk suf van mezelf, want niet gelukt en opgegeven. Kort daarna las ik bij toeval een wetenschappelijk artikel. Herken je dat, dat je de kwartjes naar beneden hoort en voelt vallen?

 

Dat wetenschappelijke artikel ging over een onderzoek over multitasking. Eén van de conclusies was dat proefpersonen die veel wisselden van taken, erg gevoelig bleken voor afleiding en taken oppakten die totaal niet relevant waren. Het onderzoek toonde aan dat ze eigenlijk op al die taken slechter presteerden. Multitasken is dus eigen gewoon klinkklare onzin, evidence based onderzoek aan de Stanford University!

 

Ik verbaasde me over mijn eigen blinde vlek, want ik weet dat het brein het allerbeste werkt als het één taak tegelijk doet, mét focus. En realiseerde dat multitasking zo’n ingeburgerd begrip is, niemand denkt daar nog over na. Net als timemanagement, terwijl het dus eigenlijk contraproductief is. Een brein kan heel snel schakelen, maar als je te veel tegelijk doet, wordt de aandacht versnippert en is je focus verdwenen. En moet je brein hard werken om die focus weer terug te krijgen.

 

Geloof me, ik heb wat trainingen in timemanagement en persoonlijke effectiviteit gedaan. Nu ik daarover nadenk, was dat vooral gebaseerd op wat anderen deden of wat je manager vond. Hard werken was de ethos, hoe meer je deed, hoe meer je gewaardeerd werd. En dat gold niet alleen voor mij, maar waarschijnlijk ook nog voor jou. Het lijkt normaal te zijn geworden dat we alles tegelijk moeten doen, van onszelf, of omdat het van ons wordt verwacht op ons werk.

 

 

Voorbeelden te over, de zorg, het onderwijs. Personeelstekorten die daar zijn, steeds meer taken moeten door de bestaande werknemers worden opgevangen. Terwijl juist deze 2 groepen tijdens de corona periode mega uitgestrekt zijn om werk vol te blijven houden. Zelf merkte ik dat ook, de overstrekking in de GGZ-werkzaamheden destijds, uitval van collega’s en collega’s die vertrokken. Om 4 uur wakker worden ’s nachts en gelijk ‘aan’ staan. Een recept voor snel door je energievoorraad heen te schieten.

 

Ik werd daar niet gezelliger van, maar toch ging ik steeds harder rennen. Ongemerkt steeds een paar schepjes er bovenop, want de loyaliteit verantwoordelijkheid naar cliënten stond vooraan. Tien tegen één dat jij dit herkent, het is een onbewust patroon.

 

Jouw brein houdt niet van harder rennen en het versnipperen van aandacht. Hoewel ons brein magisch mooi is, functioneert het nog altijd het beste met een ritme én met focus. Dus drie dingen tegelijk doen is drie dingen met minder aandacht doen en dus eigenlijk niet optimaal.

 

Taal en de woorden die je gebruikt, geven aan het brein een seintje wat de bedoeling is, volgens je brein dan. Welke woorden je geleerd hebt en welke betekenisverlening je daaraan geeft, zorgen dat automatisch processen in gang gezet worden volgens de aangeleerde paden jouw brein. Multitasken als trigger om harder te gaan rennen.

 

Multitasken is wat mij betreft een woord dat geschrapt mag worden. Een knalrode vlag die omhooggaat, zodra het woord gebruikt wordt. Een computer kan zelfs niet multitasken, doet alles ook 1 voor 1. Waarom zou jij dat dan wel moeten doen?

 

Het leven is geen wedstrijd, je mag ervan genieten. Je hebt zoveel tijd als je hebt, daar hoort ook realistische planning bij. Het is ons aangeleerde gedrag, getriggerd door woorden van anderen. Op je werk, op social media, je krijgt dagelijks super veel taal op je afgevuurd. De trigger om in actie te komen, alleen welke actie?

 

Ik gun jou dat je, wanneer je overprikkeld raakt, eens onderzoekt wat je de afgelopen uren hebt gedacht of gehoord. Welke woorden komen dan naar voren? Wat betekenen die gedachten of woorden voor jou? Welke emoties horen daarbij?

 

Wat mij heeft geholpen is slimmer werken, gebruik maken van de magie van het brein door te gaan focussen. Ik heb op mijn laptop alle automatische meldingen uitstaan, mijn mobiel staat op de Focus stand als ik ongestoord wil werken. Ik elimineer zoveel mogelijk afleiding, zorg dat mijn bureau is opgeruimd. Dit onderwerp vind ik zo belangrijk als basis in jouw fundament, dat ik hierover een module opneem in de onlinetraining die ik aan het schrijven ben.

 

Als je ergens tegenaan loopt in deze mail, een bewustwording of emotie, wil je die dan met me delen? Ik ben altijd blij met feedback, om zo mijn mails en trainingen nog waardevoller kan maken.

 

Wens je een wondervol mooie week toe, warme groet,

Monique💚🌟

PS 1: Mocht je op zoek zijn naar een planner: Dit is de fijnste planner die ik gevonden heb, gemaakt door Shelly die mij leerde om veel strategischer en slimmer te werken.

PS 2: Als je het wetenschappelijke artikel van Stanford wil lezen, die vind je hier