‘Waar een wil is, is een weg’, een motto wat heel lange tijd als echo in mijn brein heeft gegalmd. Lang geleden op de lagere school, kregen we les in spreekwoorden. Echt, uit je hoofd leren! Kennelijk was dat belangrijk, al weet ik nog niet waarom. En in ons gezin regende het spreekwoorden, mijn moeder was daar ook mee opgegroeid. Ik kan ze nog zo opdreunen 😊

 

Waar ik vorige week schreef over discipline (mocht je die nog niet ontvangen hebben, je kunt hem hier teruglezen), is deze mail aan jou het vervolg hierop. Ik vertelde hierin dat jouw brein geactiveerd kan worden door taal en ja, dus ook over gezegdes uit het verleden. Volautomatisch kan je daardoor in oude patronen schieten, die je niet altijd even prettig zijn. Ik zie in de praktijk vaak dat woorden van anderen tot grote paniek kunnen leiden bij anderen. Het lijkt simpel, één woord, maar de gevolgen in je brein kunnen groot zijn.

 

Het is dus een normale gedachte geworden dat je denkt dat als je iets wilt bereiken in jouw leven, dat we daarvoor vooral hard moeten werken. Hard werken lijkt bijna een heiligenstatus te hebben als je kijkt op social media. Ongemerkt vergelijken we onszelf al snel met anderen en dan doet die ander het al snel beter en succesvoller. Je brein raakt overprikkeld van al die info.

 

Sommige boeken over timemanagement en cursussen lijken er vooral op gericht om zoveel mogelijk te doen en voor elkaar te krijgen. ‘Alsof je dan pas goed genoeg bent’, is dan een gedachte die door mijn brein flitst. Zo blijf je een hamster in een molentje, de lat steevast veel te hoog leggen op allerlei gebieden. En dat is wat ik vaak zie gebeuren bij mijn klanten: Een recept voor uitputting en overbelasting.

 

Ik ben van mening dat er dan een cruciale stap wordt overgeslagen door jouw brein. En die stap heeft vooral met bewustwording te maken én met een realistische kijk op jouw dag. We denken namelijk dat we met wilskracht alles kunnen bereiken, maar het is maar net welke betekenis dit woord voor jou heeft.

 

Wilskracht kan je op verschillende manieren uitleggen, doorgaan tot het gaatje, nooit opgeven, door buffelen. Dat voert de druk op jouw brein enorm op, als je de hele dag van jezelf eist dat je in die ‘stand’ blijft staan.

 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wilskracht een eigenschap is, die je niet zomaar op kan roepen als jij dat wilt. Sterker nog, niet iedereen bezit dezelfde mate van wilskracht! Mijn persoonlijke ervaring is dat wilskracht er niet altijd is, vooral niet als je moe bent, een lange dag gehad hebt en van jezelf eist dat je nog ingewikkelde dingen moet doen.

 

Dat werkt gewoon niet en dat is heel menselijk, dát is dus normaal! Ik vergelijk wilskracht vaak met een volle tank benzine waarmee je de dag start. Iedereen begrijpt dan dat je tijdens de dag ofwel ‘rit’ minder brandstof hebt en dat de tank aan het einde van de dag leeg is. Jouw brein vindt zo’n lege tank het signaal om in de overlevingsstand te schieten, waardoor onder andere jouw concentratie en focus veel lager zijn.

 

Het is dus belangrijk om te kijken hoe jij jouw kostbare energie en wilskracht inzet. Wilskracht is voor mij de energie die me helpt om ingewikkelde dingen te doen, dingen die me soms oncomfortabel maken omdat het nieuw is en onbekend. Zoals het schrijven aan mijn onlinetraject, waar ik met hart en ziel aan werk. Dat vind ik spannend, omdat het ik het zo waardevol mogelijk wil maken. En ja, daar leg ik in dit specifieke geval de lat wél hoog!

 

Voor mij werkt wilskracht het beste in de vroege ochtend. Omdat ik weet dat die voorraad wilskracht niet oneindig is én omdat ik daarmee de juiste focus en concentratie kan behouden. Ik geef mijn wilskracht en energie dus vooral aan de belangrijkste projecten op dit moment, een heel nieuwe website die gemaakt wordt én het maken van de onlinetraining. Dat betekent ook dat ik nee zeg tegen andere zaken en me focus op mijn hoofdtaken.

 

Het klopt dus voor geen meter, waar een wil is is een weg. Eigenlijk is dat dus helemaal geen weg, want je schiet allerlei zijpaden in je brein in, waardoor je afgeleid raakt en voor elkaar krijgt wat je had willen doen die dag. Het gaat om het juist gebruiken van jouw wilskracht energie.

 

Als ik dan mag afsluiten met een ander gezegde: ‘Waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan?’ Ook dit is geen Quick fix, maar je helpt jezelf enorm door bewust je planning te maken. Om moeilijke en ingewikkelde dingen te doen, wanneer jij de tank het meest vol hebt zitten. Dat kan net als ik, in de vroege ochtend zijn. Misschien is dat voor jou een ander moment, of meerdere momenten op een dag. Na een pauze, een wandeling of even bewegen. Door bewust te plannen en gebruik te maken van een volle benzinetank, gaan dingen makkelijker en krijg je meer voor  elkaar. En dat brengt jouw brein veel meer tot rust.

 

Breng je brein tot rust  is ook de titel van mijn Masterclass, die ik in de zomermaanden op pauze heb gezet. Door opleiding en training zijn ook bij mij nieuwe inzichten ontstaan en die komen naar voren in de Breng je Brein tot Rust Masterclass 2.0 😊 Ik heb er in mijn vakantie over nagedacht, maar ga deze Masterclass eind september weer geven, omdat het door de kijkers als waardevol is ervaren. Mocht jij je in willen schrijven, dan kan dat met deze link

 

Wanneer deze mail je raakt en je hierover meer zou willen weten? Laat het me dan weten via de mail, ik denk graag met je mee.

 

Wens je een heerlijke week toe, warme groet,

Monique💚🌟